Offentligt ansattes ytringsfrihed: Elvir kan ikke være Facebook-kriger og politimand i Vollsmose samtidig

Hårdfør debat med folketingspolitikere har fået konsekvenser for politiassistent Elvir Abaz.

'Fyns Politi har været udsat for massivt politisk pres,' siger Elvir Abaz. Han mener, at det er politiske modstandere, der har fået ham fjernet fra gaden. (Foto: Henrik Mikaelsen)

Der ér en grænse for, hvad en offentligt ansat kan skrive på sociale medier.

Den grænse mødte politiassistent ved Fyns Politi Elvir Abaz i december, da han blev flyttet fra sin post i Fyns Politis forebyggelsesafdeling i Vollsmose til vagtcentralen i Odense. Foreløbig i et år.

Flytningen kommer blandt andet som en konsekvens af Elvir Abaz’ aktiviteter på sociale medier og efter pres fra flere folketingspolitikere ved et samråd i Folketinget. Det viser referatet af en tjenestelig samtale samt en udviklingsplan for Elvir Abaz, som DR Nyheder har fået indblik i.

I referatet af den tjenestelige samtale, hvor Elvir Abaz bliver orienteret om sin flytning, nævner politiets ledelse et samråd med justitsminister Nick Hækkerup (S) i Folketingets retsudvalg 26. november.

Den tjenestelige samtale finder sted 1. december - altså blot fem dage efter samrådet i retsudvalget.

Politiledelsen skriver i referatet af samtalen:

"Fyns Politi er en politisk styret organisation, og det er senest i forbindelse med et møde i retsudvalget den 26. november 2020 konstateret, at der bliver stillet spørgsmål til justitsministeren vedrørende Elvirs virke, og derigennem bliver der indirekte stillet spørgsmål ved Fyns Politis virke og evne til at optræde objektivt og neutralt”.

'Et velkoreograferet personangreb'

Elvir Abaz mener, at formuleringen taler for sig selv.

- Der er en klar sammenhæng mellem retsudvalgets møde og den flytning, jeg er blevet udsat for, siger han og uddyber:

- Når flere retsordførere lægger pres på justistministeren og dermed ledelsen i Fyns Politi, så er det uundgåeligt. De havde ikke noget valg.

Elvir Abaz mener, han er blevet offer for 'et velkoreograferet personangreb' fra politikere, som ikke deler hans holdninger.

- Jeg har været en flittig debattør, og det har jeg ret til som offentligt ansat, siger han.

Han har valgt at fortælle om sin sag, fordi han frygter, at kolleger i fremtiden ikke tør sige noget.

'Bitter tabermand' og 'bikinibilleder'

Odense-politimanden er en aktiv debattør på især Facebook, hvor han ikke har været bange for at krydse klinger med folketingsmedlemmer som de konservatives Naser Khader og Pernille Vermund, der er leder af Nye Borgerlige. Typisk om emner som integration og forebyggelse af kriminalitet.

Og det er blandt andet den debat, der angiveligt ikke harmonerer med at være politimand i et område, hvor netop de emner er en del af opgaverne. Men ifølge hans udviklingsplan er det også sprogbrug og adfærd over for meningsdannere og politikere, der er problemet.

Fyns Politi refererer i udviklingsplanen til Facebook-opslag, hvor Elvir Abaz blandt andet kalder Naser Khader en ”elendig forsmået og bitter tabermand” og skriver til en kvindelig debattør: ”Du skulle have sendt nogle bikinibilleder”.

Her er et eksempel på, hvad Elvir Abaz har skrevet om Pernille Vermund i forbindelse med, at hendes parti ikke fik lov til at bruge Muhammed-tegningerne i annoncer:

- Magthaverne skal kunne tåle, at jeg provokerer dem en gang imellem, siger Elvir Abaz om de mange opslag, han har lavet, hvor han nævner politikernes navne og partier.

Ifølge jurist Pernille Boye Koch er der som udgangspunkt ingen problemer i, at en offentligt ansat tager del i debatten på sociale medier, heller ikke selv om vedkommende har kontroversielle holdninger. Så længe det foregår i en "ordentlig tone".

- Man kan ikke bare løbe med og bruge de samme debatformer, som dem, man diskuterer med måske gør. Som offentligt ansat må man ikke komme med meget grove ytringer, fastslår hun.

Og set i bakspejlet kan Elvir Abaz godt se, at det ikke er alle hans kommentarer, der har været lige kløgtige.

- Det er klart, at jeg ville ønske, at jeg nogle gange have formuleret mig mere diplomatisk på de sociale medier.

Ingen disciplinær straf

Men det er som tidligere nævnt ikke kun Elvir Abaz' kontante sprogbrug på de sociale medier, som nu har ført til hans flytning fra Vollsmose. Privatpersonen Elvir Abaz’ holdninger påvirker også politiets arbejde i Vollsmose på en negativ måde, står der i planen for hans udvikling.

Ifølge politiledelsen har holdningerne ”en negativ indvirkning på nogle borgeres, samarbejdspartneres og kollegers opfattelse af Fyns Politis tilgang til opgaveløsningen, som skal være objektiv og neutral.”

Elvir skriver selv på Facebook, at en vis politiker har kaldt ham: ”mandschauvinistisk”, ”hykler og skændsel for Fyns Politi”, ”den mest radikaliseret muslimske betjent”, der kunne finde på at ”gøre noget dumt." (Foto: Henrik Mikaelsen)

Elvir Abaz selv kan ikke genkende dette billede.

Han hæfter sig i stedet ved, at der i referatet af den tjenestelige samtale står, at "der ikke er forhold i forbindelse med Elvirs tjenesteudøvelse, der giver anledning til disciplinære eller diskretionære reaktioner for ledelsen".

Derfor er han stadig overbevist om, at hans skæbne reelt blev beseglet under samrådet i Folketingets retsudvalg 26. november. Her stillede en stribe retsordførere, Naser Khader (K), Peter Skaarup (DF) og Pernille Vermund (NB), spørgsmålstegn ved Elvir Abaz' virke over for justitsminister Nick Hækkerup (S).

Flere af politikerne ønskede ministerens bud på, om det f.eks. kunne være hensigtsmæssigt med "større udskiftning" blandt de betjente, som arbejder i for eksempel Vollsmose.

Naser Khader sagde blandt andet om Elvir Abaz, at "den pågældende har brugt sin titel som brobygger til at gøre sig til ekspert og overfalde alle, han er uenig med. Det går ud over Fyns Politis troværdighed, når han er den eneste, der udtaler sig. Så tror man, at det er Fyns Politis holdning."

Naser Khader: 'Ytringsfrihed har sine grænser'

Og den konservative politiker har heller ikke lagt fingrene imellem på Facebook, hvor han i et opslag skriver, at "Elvis fra Odense er den mest radikaliserede muslimske politibetjent vi har i Danmark".

Men Naser Khader er langt fra den eneste politiker, som har nævnt Elvir Abaz' navn og arbejde i læserbreve, blogindlæg og opslag på sociale medier.

Den odenseanske politiker Tommy Hummelmose (C) ytrer sig også offentligt om Elvir Abaz.

DR Nyheder har talt med flere af de folketingspolitikere, som deltog i samrådet med justitsministeren, eller som har været i diskussion med Elvir Abaz på sociale medier.

Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti, siger, at det "suverænt er Fyns Politi", som beslutter, hvem der skal arbejde hvor i politikredsen. Han afviser derfor, at han har været med til at lægge pres på ledelsen i Fyns Politi ved at tale kritisk om Elvir Abaz i et samråd, hvor politiassistentens øverste chef - justitsministeren - var til stede.

- Når Elvir Abaz giver udtryk for politiske holdninger offentligt, så er det vel kun rimeligt, at vi som folkevalgte politikere må have en holdning til, hvad han siger, lyder det fra Peter Skaarup

Pernille Vermund (NB) er enig.

- Hvis Fyns Politi flytter ham alene på grund af et samråd, så er der et problem. Men hvis de flytter ham, fordi de vurderer, at de har en medarbejder, som ikke kan løse sin opgave, og nu er det ikke kun dem, der kan se det, nu har det også befolkningens og politikernes bevågenhed, så er det jo en anden sag.

Naser Khader er tilfreds med, at Elvir Abaz ikke længere er en del af forebyggelsesafdelingen i Vollsmose.

- Han har været et kæmpe problem for Fyns Politis image. Der har været flere eksempler, hvor jeg tænker, at han skulle fange forbrydere frem for at svine politiske modstandere til på de sociale medier.

Naser Khader (tv) er tilfreds med, at Elvir Abaz er blevet forflyttet. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

- Men kan offentligt ansatte trygt sige, hvad de mener i den offentlige debat?

- Ja, det kan de, men ytringsfriheden har sine grænser. Jeg synes, Elvir Abaz har brudt de grænser, som handler om bagvaskelse og injurier.

Elvir Abaz skal det næste år sidde på vagtcentralen. Hvad der skal ske derefter, ved han ikke. Men han er ikke færdig med at kæmpe for, at offentligt ansatte også har en stemme:

- Det er i hele samfundets interesse, at offentligt ansatte tør deltage i den offentlige debat og bidrage med deres faglighed og viden på de områder, de har i kraft af deres job, siger Elvir Abaz.

Fyns Politi har ikke ønsket at kommentere sagen, fordi den ifølge chefpolitiinspektør Lars Bræmhøj opfattes som en personalesag, selv om der ikke er disciplinære sanktioner involveret.

FacebookTwitter