Ombudsmand efter Odense-sag: Hold loven - selvom der skal spares

Sagen om ulovlige besparelser på udsatte børn i Odense understreger, at kommunerne ikke må se stort på loven for at spare penge, siger Ombudsmanden.

Ombudsmanden er tilfreds med, at Odense Kommune selv har standset de ulovlige besparelser og erkendt alvorlige fejl. (Foto: Carsten Bjørn © )

Sagen om ulovlige besparelser på udsatte børn og unge i Odense bør være en påmindelse til alle kommuner om, at uanset hvor meget der skal spares, så skal loven holdes.

Sådan lyder det nu fra Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, der har vurderet sagen fra Odense, hvor kommunen på få måneder forsøgte at spare hver femte sag om udsatte børn væk.

Ombudsmand: Børns rettigheder kommer først

Ombudsmanden har en gang tidligere været inde i en lignende sag fra Guldborgsund Kommune.

- Den nye sag fra Odense Kommune bør være en yderligere understregning af, at tilsidesættelse af børns rettigheder begrundet i økonomiske forhold er en sti, der ikke må betrædes, siger Jørgen Steen Sørensen i en skriftlig kommentar.

Socialrådgivere nægtede at lukke sager

Sagen opstod, da flere chefer lige før sommerferien kom på ideen med at lukke hver femte sag om udsatte børn og unge for at spare penge.

De gav besked til socialrådgiverne om at finde fem sager hver og lukke dem hurtigst muligt. I alt skulle op mod 180 sager lukkes inden første september.

Men flere socialrådgivere nægtede at gøre som de blev bedt om og gik i stedet via deres fagforening til Ombudsmanden.

Børnesagen i Odense
  • For at spare penge besluttede Odense Kommune lige før sommerferien at lukke hver femte sag om udsatte børn og unge.
  • I alt op mod 180 sager skulle lukkes inden 1. september.
  • Først da DR Nyheder kunne fortælle om kommunens planer i slutningen af august, blev lukningen af sagerne trukket tilbage. Flere eksperter konkluderede over for DR, at Odense Kommune handlede ulovligt.
  • Da sagen kom frem, besluttede rådmand Susanne Crawley (R) at få lavet en ekstern undersøgelse af sagen.
  • Undersøgelsen konkluderede 14. september, at der var sket planlagt og systematisk lovbrud i Odense Kommune.
  • Samme dag blev forvaltningens direktør fyret. Ifølge undersøgelsen havde han ikke det direkte ansvar for lovbruddet, men rådmanden mente ikke længere, at hun havde tillid til ham. Senere er yderligere to chefer i kommunen blevet fyret, fordi kommunen mener, de stod bag det planlagte og systematiske lovbrud.
  • I alt 107 sager nåede at blive lukket, inden historien kom frem.

Først da DR afslørede sagen 26. august, blev besparelserne og de ulovlige lukninger opgivet.

Kommunen bestilte samtidig en ekstern redegørelse i sagen. Den konkluderede, at der var tale om planlagt og systematisk lovbrud i forvaltningen.

Socialrådgivere: Lær af Odense-sagen

Formanden for socialrådgiverne i Region Syd, Anne Jørgensen, er tilfreds med udtalelsen fra Ombudsmanden.

- Vi håber, den giver efterklang rundt om i landet i forhold til, at der skal være de nødvendige penge til området med udsatte børn. Vi vil nødig have, at vi skal rundt i hver enkelt kommune og løfte det her, siger Anne Jørgensen.

Hun forventer derudover også, at Kommunernes Landsforening rådgiver kommunerne om, at der er en lære at hente i Odense.

Tre chefer fyret

Sagen har allerede fået alvorlige konsekvenser for flere chefer i Børne- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune.

Da sagen kom frem, fyrede kommunen øjeblikkeligt direktøren i forvaltningen, Peter Pietras, og i sidste måned blev yderligere to chefer fyret, og en chef fik en tjenstlig advarsel.

Samtidig fik alle børn og deres familier besked om, at de kunne få deres hjælp tilbage, hvis de ønskede det.

Og de konsekvenser er Ombudsmanden tilfreds med:

- Jeg noterer mig, at Odense Kommune har erkendt meget alvorlige fejl og trukket alle relevante afgørelser tilbage. På den baggrund kan jeg ikke gøre mere for de berørte børn eller deres familier, siger Jørgen Steen Sørensen.

Ny plan skal skaffe flere penge

Fyringerne har kostet kommunen i alt 5,8 millioner kroner. Dertil kommer, at det koster mindst fem millioner kroner at rulle besparelserne tilbage.

I sidste uge vedtog Odense Kommunens børn- og ungeudvalg en plan, der skal rette op på økonomien på området for udsatte børn og unge.

Planen betyder blandt andet, at kommunen er nødt til at låne penge fra næste års budget for at lukke underskuddet på området.

Odense Kommune har også meldt sagen til Fyns Politi for at få en vurdering af, om der er baggrund for en straffesag. Fyns Politi oplyser til DR Fyn, at sagen fortsat er under vurdering hos politiets jurister i advokaturen for specielle sager.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.