Ombudsmand: For mange magtanvendelser i sikret døgninstitution på Fyn

I en ny rapport udtaler Ombudsmanden kritik af Egely, der blandt andet huser varetægtsfængslede unge.

Den sikrede døgninstitution Egely har fået nogle klare anbefalinger fra Ombudsmanden efter flere tilfælde af magtanvendelse og isolation. (Foto: Sonny Munk Carlsen © Scanpix)

Mange fysiske magtanvendelser, mangelfuld dokumentation og for sene indregistreringer.

Det var nogle af de erfaringer, som Folketingets Ombudsmand gjorde i maj sidste år under et tilsynsbesøg på den sikrede døgninstitution Egely, der blandt andet huser varetægtsfængslede unge.

- Det, vi har set på Egely, var, at der var en del magtanvendelser og også flere end på andre institutioner, siger Susanne Veiga, der er chef i Ombudsmandens Børnekontor.

Under besøget på Egely, der ligger ved Nørre Aaby på Fyn, kom det frem, at fysisk magtanvendelse ofte blev efterfulgt af isolation af den unge.

- Det tydede på, at der ikke blev foretaget den konkrete vurdering, men at magtanvendelser automatisk blev fulgt op af et isolationsrum. Og efter voksenansvarsloven må man kun anbringe unge i isolation, hvis der er en overhængende fare for, at den unge skader sig selv eller andre, fortæller Susanne Veiga.

Flere kritikpunkter

Udover kritikken af antallet af magtanvendelser, har Ombudsmanden også anbefalet Egely, at isolationen af de unge ikke skal foregå på deres egne værelser bag en låst dør.

- Efter Voksenansvarsloven må isolation kun foregå i et isolationsrum. Så man kan altså ikke isolere dem ved at sætte dem ind på deres eget værelse, siger Susanne Veiga og fortsætter:

- Derfor har vi anbefalet dem, at de sikrer sig, at de kun bruger isolation i forlængelse af en magtanvendelse, hvis der er foretaget en konkret vurdering af, om det er nødvendigt og lovligt efter loven.

Oprør mod de ansatte

På den fynske institution er man klar over problematikken. Ifølge Susanne Peyk, der er Centerleder på Socialcenter Lillebælt, som Egely er en del af, var der en særlig årsag til, at man brugte værelserne som isolationsrum.

- Det var en helt særlig situation, hvor der blev gjort oprør mod de ansatte. Der havde man en skærpet situation, hvor de ansatte lukkede dem inde på deres værelse, indtil situationen var ovre, fortæller hun og konstaterer:

- Derfor er det ikke lovligt, og derfor skal Ombudsmanden selvfølgelig gøre opmærksom på det, når de konstaterer det.

Med henblik på de mange magtanvendelser fortæller Susanne Peyk, at det skyldtes situationer med nogle af de vanskelige personer, som er på Egely.

- Et stort antal af magtanvendelserne har været omkring en enkelt eller to, som vi har haft indskrevet på Egely. Og det er slet ikke det antal, vi har nu eller har haft siden da, siger hun.

Det skal dog ikke ses som en undskyldning.

- Det er noget, der har været konstateret ved nogle enkelte sager, hvor det ikke har været i orden. Det er dybt beklageligt, for det har ikke været hensigten, fortæller Susanne Peyk.

Tager anbefalingerne alvorligt

Derfor ser hun også alvorligt på de anbefalinger, som Ombudsmanden er kommet med.

- Der er nogle klare anbefalinger, som vi skal arbejde med, og det er noget, vi konkret har håndteret og taget fat i. Derfor har vi undervist samtlige medarbejdere i forhold til lovgivningen. Vi har sikret os, at alle indberetninger bliver ekstra kontrolleret, taget hånd om og bliver fulgt op på af vores leder for kvalitet og udvikling, siger Susanne Peyk.

Allerede da Ombudsmanden var på besøg på Egely, registrede man, at personalet var opmærksomme på de mange magtanvendelser.

- Da vi var der, så arbejdede personalet på Egely allerede på at nedbringe antallet af magtanvendelser, og derfor har vi givet dem en anbefaling om at fortsætte det arbejde med at forebygge og nedbringe magtanvendelserne, siger Susanne Veiga.

For kort tidsfrist til registrering

Et af de øvrige ankepunkter, som Ombudsmanden havde til Egely, var, at der var problemer med at få registreret og indberettet, når der havde været benyttet magtanvendelse. Her har man fra institutionen 24 timer til at registrere hændelsen og herefter 24 timer til at indberette den.

Men det er ikke kun på Egely, at der er problemer med at overholde tidsfristerne. Derfor vil Ombudsmanden se på, om der er plads til forbedringer.

- Det er noget, som ikke kun sker på Egely. Derfor er det muligt, at vi vil adressere det forhold, at der er problemer med at overholde de frister, siger Susanne Veiga.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk