Omstridt tolkegebyr: Regning på vej til udenlandske patienter

Regioner vil informere bedre om egenbetaling for tolkebistand hos lægen.

Fra den 1. juli 2018 skal personer, der har boet mere end tre år i Danmark, betale et gebyr, hvis de har brug for en tolk ved lægen eller på sygehuset.

En regning på op mod 1.500 kroner er på vej til udenlandske borgere, som har fået hjælp af en tolk i forbindelse med behandling i sundhedsvæsenet.

Den 1. juli trådte en ny lov i kraft, som betyder, at udlændinge, som har været i Danmark mere end tre år, selv skal betale regningen, hvis de har haft brug for en tolk hos lægen eller på sygehuset.

Efter et flere måneder langt tilløb er Region Syddanmark nu på trapperne med regningerne. Regionen ved ikke, præcis hvor mange der er tale om, men det kan løbe op i "flere tusinde", oplyser regionen.

Regningerne kommer først nu, da loven har vist sig at være administrativt tung, blandt andet fordi, der er mulighed for at søge om dispensation for egenbetalingen.

SF: Dårlig forvaltningsskik

Annette Blynel (SF),medlem af regionsrådet i Region Syddanmark, mener slet ikke, at der har være tilstrækkelig information til patienterne om de nye regler for egenbetaling.

Derfor er hun rystet over, at Region Syddanmark alligevel sender regninger ud for tolkbistand, der går helt tilbage til juli 2018.

- Hvem ved, om patienterne overhovedet forstår, hvorfor de skal betale en regning? Har de fået nogen information? Sundhedspersonalet har heller ikke haft en ordentlig vejledning før hen i september. Det er en helt urimelig praksis og langt fra god forvaltningsskik, siger Annette Blynel.

Overlæge Paul Gram-Hansen fra Odense Universitetshospital er overbevist om, at mange patienter får et chok, når regningen dumper ind.

- Jeg har selv patienter, som kan forvente en temmelig stor regning, fordi en fremmødetolk koster hen ved 1.500 kroner. Dem har vi haft en del af hen over sommeren, og vi har overhovedet ikke kunnet informere patienterne om, at det kunne blive så dyrt, siger Paul Gram-Hansen, som opfordrer Region Syddanmark til at lade nåde gå for ret og droppe regningerne.

Region fastholder krav

Men den går ikke, siger koncerndirektør i Region Syddanmark Kurt Espersen.

- Loven siger, at vi skal begynde at opkræve - selv med tilbagevirkende kraft, fastslår han.

Kurt Espersen erkender dog, at informationen om de nye tolkeregler formentlig ikke har været tilstrækkelig. Derfor er landes regioner på vej med en fælles informationskampagne.

- Vi har taget opgaven på os, når Sundhedsministeriet ikke har kunnet levere noget informationsmateriale. Det bliver en pjece, oversat til forskellige sprog, som kommer bredt ud i hele systemet - målrettet både patienter og personale, siger Kurt Espersen.