Op til halvanden meter: Fynboer må igen forberede sig på forhøjet vandstand

I grundejerforeningen Seden Strandby frygter man en oversvømmelse.

I Seden Strand ved Odense forventes en vandstand mellem 120 og 150 centimeter over normal vandstand fra i aften klokken 23 til i morgen klokken 10. (Foto: Trine Rødkær)

Mellem 120 og 150 centimeter. Så meget kan vandet stige over normal vandstand langs den fynske nordkyst, nær Odense Fjord og i Kerteminde fra i aften omkring klokken 23 til i morgen omkring klokken 10.

Sådan lyder det i et varsel fra DMI, som også gør opmærksom på, at hård vind kombineret med forhøjet vandstand kan give lokale kystnære oversvømmelser og kan forårsage betydelige skade på klitter, diger, havne og bygninger.

Et af de områder, som kan blive berørt, er Seden Strand i Odense Fjord, hvor beboerne ruster sig til i aften.

- De forberedelser, vi gør, er at sikre os, at vi har sandsække, og at vi har arme og ben, der kan hjælpe os, forklarer formand for grundejerforeningen, Anders Rasmussen.

Senest i sidste uge måtte beboerne også kæmpe mod vandet.

- Vi frygter, at vores lille by bliver oversvømmet. Det har vi jo prøvet under stormen Bodil for en del år siden, og vi har været truet fem-seks gange de sidste fire år.

Formand for Seden Strandby Grundejerforening frygter, at den lille by Seden Strand igen bliver oversvømmet. (Foto: Trine Rødkær)

Men nu er de også ved at have fået nok.

- Det er ikke til at leve med, så vi er nødt til at få sat gang i en reel kystbeskyttelse, mener Anders Rasmussen.

Beredskab Fyn er klar til tirsdag aften

Beboerne kan selv lægge sandsække ud for at sikre sig mod vandet, men hvis vandstigningen bliver voldsommere, end det de selv kan klare, står Beredskab Fyn klar til at hjælpe.

Hos Beredskab Fyn regner man dog ikke med, at det bliver lige så slemt som sidste uge.

- Selv om prognoserne stiger lidt derude, så er vi klar, for vi er noget under der, hvor vi var i sidste uge, fortæller Mikkel Mygenfordt, der er operativ leder hos Beredskab Fyn.

Der er lagt mange tusind sandsække ud, som folk kan hente og yde hjælp til selvhjælp, hvis det bliver nødvendigt.

- Vi har udpeget de steder, hvor prognoserne siger, det bliver højest, og har lagt sandsække ud, siger Mikkel Mygenfordt.

Beredskab Fyn forventer ikke, at der bliver behov for de såkaldte 'watertubes', som er rør, der lægges ud som barrierer, ved vandstandsstigningen de kommende døgn.

DMI varsler en stigning mellem 120 centimeter og 150 centimeter over normalen på Fyns nordkyst. Og langs den fynske østkyst, i det nordlige Lillebælt og i det sydfynske øhav er der også varslet forhøjet vandstand.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter