Opråb til justitsministeren efter nyt overfald: Strengere straffe for vold mod fængselsbetjente

Fængselsforbundet efterlyser strengere straffe til voldelige indsatte, efter at endnu en betjent er blevet overfaldet. Socialdemokraterne bakker op.

Endnu en fængselsbetjent blev overfaldet i Nyborg Statsfængsel onsdag aften. (Foto: Maria Larsen © DR-Fyn)

Der skal hårdere straffe til, når indsatte overfalder fængselsbetjente.

Sådan lyder meldingen fra Fængselforbundets formand Kim Østerbye, efter at endnu en betjent blev overfaldet i Nyborg Statsfængsel i går.

Han får opbakning fra Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen.

- Der skal strengere straffe til, for det er helt utilgiveligt, at fængselsbetjente overfaldes, mens de udfører så vigtig opgave i samfundet, siger hun.

Dansk Folkeparti har tidligere foreslået strengere straffe, og nu vil Trine Bramsen også tage forslaget med i forligskredsen, hvor justitsministeren og Kriminalforsorgen sidder med til bords.

- Vi sender en klar opfordring til justitsministeren, for vi skal have hårdere straffe. Alt hvad der kan gøres, det skal gøres, siger hun.

Det her er helt uacceptabelt

Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen vil også drøfte sagen med justitsministeren og Kriminalforsorgen. Det konkrete forslag om strengere straffe er han ikke blind for, men han vil gerne se, om tidligere strafskærpelser har haft en effekt.

- Nogle gange vedtager vi en strafskærpelse uden at se, om den reelt har en effekt. Det vil jeg gerne kontrollere, og hvis ikke det er tilfældet, skal vi stramme yderligere, for dette er helt uacceptabelt, siger han.

Flere overfald de sidste år

Overfaldet i Nyborg Statsfængsel er et af flere de seneste år. For mindre end en måned siden gik et bandemedlem til angreb på en fængselsbetjent i Vestre Fængsel med en konservesdåse i en sok som slagvåben, og flere gange i april blev ansatte i Storstrøms Fængsel udsat for overfald af fængslede bandemedlemmer.

Sidste år endte en fængselsbetjent fra Nyborg i koma, da han blev en overfaldet, efter han fik fri fra arbejde.

Banderne er klar til konflikt

Det er særligt banden Loyal To Familia, der står bag overfaldene, og den gruppe har Kriminalforsorgen fokus på, fortæller sikkerhedschef Lars Rau Brysting.

- Det er en særlig konfliktsøgende gruppering, og så længe de ikke ændrer adfærd, så skruer vi på sikkerheden, siger han.

Der er flere sikkerhedsforanstaltninger på vej, fortæller han

- Vi arbejder med at styrke bemandingen på bandeafdelingerne, og så arbejder vi også på, at få flere medarbejdere i Kriminalforsorgen, siger Lars Rau Brysting.

Mangel på betjente

Sidste år afsatte regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne 600 millioner kroner af til at styrke landets fængsler og arresthuse.

Blandt andet skal der ansættes 250 fængselsbetjente. Men det er ikke nok, mener Fængselforbundets formand Kim Østerby.

Ifølge ham mangler der yderligere 200 betjente.

- Vi er presset til bristepunktet, for der er for mange fanger og få lidt personale. Vi er afhængige af, at der kommer flere betjente, men de kommer ikke ind ad døren, siger han.

Det skal forligskredsen sætte fokus på sammen med forslaget om hårdere straffe, mener Trine Bramsen (S).

- Vi skal hurtigst muligt se på, hvordan vi kan få ansat flere fængselsbetjente.

DR har forgæves forsøgt at indhente en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Facebook
Twitter