Organisationer og lokalpolitikere vil have regeringen til at sætte klimaplan på pause

Affald er en vigtig kilde til fjernvarme, men trods kritik holder klima- og forsyningsminister Dan Jørgensen fast i at brænde mindre affald af.

I 2020 blev der brændt 3,7 millioner ton affald af på landets 23 forbrændingsanlæg. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix Denmark)

Mælkekartoner, madaffald og restaffald. Vi sorterer på livet løs, når vi skal af med vores husholdningsaffald.

Men faktisk er restaffald i øjeblikket en både vigtig og billig resurse til at varme vores hjem op med fjernvarme. Derfor er det også en dum ide at skrue ned for mængden af affald i vores forbrændingsanlæg, lyder det fra flere sider.

Det er ellers en del af regeringens plan, at der frem mod 2030 skal lukkes affaldsforbrændinger i Danmark, og vi skal nedbringe mængden af brændt affald med 30 procent.

Men den plan er nu under beskydning.

Blandt andet fra Nyborgs borgmester og næstformand i KLs klima- og miljøudvalg, Kenneth Muhs (V), som opfordrer til, at man sætter planen på pause frem til 2025.

- Vi er netop udfordret ved, at vi står i en situation, hvor vi har behov for energi. Derfor er det at brænde affald af både sikkert og billigt og faktisk også en af de vigtigste veje til at omstille vores energisektor, siger Kenneth Muhs.

Også Dansk Affaldsforening mener, at det i den aktuelle situation, hvor priserne på varme stiger, og der er er mangel på energikilder, er den helt forkerte vej at gå at brænde mindre affald af.

- Energipriserne stiger rigeligt i øjeblikket. Det vil kun være benzin på bålet, hvis man reducerer affaldsforbrændingen, siger direktør Henrik Friis.

Og han kommer med en klar opfordring til politikerne på Christiansborg.

- Det er utrolig vigtigt, at politikerne forstår - ikke mindst i den her valgsituation - at de bør fjerne reduktionen på 30 procent. Vi ved jo ikke, hvor længe krigen varer i Ukraine, eller hvor lang tid den nuværende forsynings- og energikrise varer.

Hellere affald end kul

På Fynsværket, som laver fjernvarme til borgerne i Odense, har de lige fået lov til at købe 100.000 ton kul, selvom det egentlig skulle have været et overstået kapitel med den sorte energikilde.

Blandt andet derfor mener klimarådmanden i Odense, Tim Vermund (S), at vi skal fortsætte med at brænde affald af, som vi gør nu, i stedet for at skære ned, som regeringen lægger op til.

- Det synes jeg klart, vi skal gå i dialog med en ny regering om. Lige nu kalder det måske ikke på at lukke yderligere ned på affaldsforbrændingen. Det er en god varmekilde, og så slipper vi for at importere så meget kul og andre beskidte sager, siger Tim Vermund.

Heller ikke professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen mener, at det i den nuværende forsyningskrise er en god ide at holde fast i klimaplanen om at reducere i mængden af brændt affald.

Hvis vi fortsætter med at brænde affald af, kan Danmark nemlig nedbringe forbruget af naturgas uden at bruge mere kul eller olie.

- I den aktuelle situation, hvor vi har en energikrise, og hvor vi skal sørge for, at vi får nedbragt vores afhængighed af naturgas og energi mest muligt, der kan der være meget fornuft i at bruge den kapacitet, vi har på affaldsforbrændingen mest muligt i løbet af de næste fire til otte år.

Hvert år afleverer andre EU-lande 55 millioner ton husholdningsaffaldlossepladser, og det forurener mere, end hvis det bliver brændt af. Her ligger det og udvikler metan, som er meget mere skadelig for atmosfæren end CO2.

Og som det er nu, har vores europæiske naboer ikke selv kapacitet til at brænde deres affald af, lyder det fra Dansk Affaldsforening.

Derfor mener Brian Vad Mathiesen også, at det er en god ide at holde fast i import af affald fra udlandet. Også selv om går ud over Danmarks klimaregnskab.

- Hvis man brænder importeret affald fra udlandet af i 2029 og 2030, så kan det risikere at tælle med i vores klimaregnskab, som betyder, at vi skal lave andre ting for at opfylde vores 70 procents målsætning, siger Brian Vad Mathiesen.

Minister: Klima vigtigere end energikrise

Men selv om både en partifælle, en professor og branchen ønsker at fortsætte med at brænde samme mængde affald af som i dag, så mener klima- miljø- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) ikke, at der skal ændres på planen.

Dan Jørgensen på et pressemøde i 2020, hvor han sammen med blandt andre Odenses borgmester fremlægger planerne om at udfase kul på Fynsværket. På grund af energikrisen har værket dog fået lov til importere 100.000 ton kul. (Foto: © Tim Kildeborg Jensen, Ritzau Scanpix)

- Det er klart, at der er nogle organisationer i Danmark, som kan se en økonomisk interesse i at gøre tingene, som man altid har gjort. Men det er ikke den langsigtede løsning for hverken miljøet eller klimaet, siger ministeren.

Derfor holder han fast i, at der frem mod 2030 skal brændes 30 procent mindre affald af og afviser at sætte den grønne omstilling på pause.

- Det er rigtigt, vi står i energikrise lige nu, men klimakrisen er permanent, og det er måske den allermest alvorlige krise, vi står overfor lige nu – det er menneskeheden og planeten, det går ud over, hvis vi ikke gør det her ordentligt.

- Dermed ikke sagt, at vi nogle steder kan være tvunget til at gøre ting lidt anderledes, end vi havde tænkt os. Men samlet set bliver vi nødt til at holde retning i vores klimapolitik, siger ministeren.

Rettelse: Tidligere fremgik det i artiklen, at der i 2021 blev brændt 3,7 millioner ton affald af. Det er ikke korrekt. Det var i 2020. DR beklager fejlen.