Overskudsmad skal hjælpe trængende og udsatte familier

Hver uge skal mellem 500 og 1000 kilo overskudsmad fra fødevareindustrien uddeles til 50 trængende og udsatte familier i Odense. Forhåbningen er, at projektet bliver landets største indsats mod madspild.

50 familier i Odense kan hver fredag afhente overskudsmad fra fødevareindustrien. Planen er, at det udvides til hele landet. (Foto: Jesper Ottosen DR Fyn)

Hver fredag kan 50 fynske familier få en ekstra hjælp i et ellers stramt budget, hvor de må klare sig med 50-100 kr. til mad dagligt.

Planen er, at projektet, som har fået navnet Madoverskud, skal løbe frem til oktober 2017 og være den første del af en landsdækkende indsats mod madspild og hjælp til trængende familier.

Det er blandt andet Dansk Folkehjælp, der sammen med Spotmarket, en online portal for leverandører og indkøbere i Danmark, har fået arrangeret projektet. Ifølge generalsekretær for Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem, har projektet ligget i støbeskeen længe.

- Vi drøftede for flere år siden, hvordan vi kunne forene det formål at mindske madspild og hjælpe trængte familier. Det førte til det her projekt, hvor vi kan give gode, udløbskritiske fødevarer til en masse familier, som har brug for hjælp på madområdet, fortæller han.

Tina Hofby er sammen med sin søn Mikkel en af de familier, som er glad for den ekstra hjælp, som giver den lille familie mere overskud i hverdagen.

- Det er hårdt, og man kan risikere at gå ned med stress, når pengene ikke rækker så langt. Med den her hjælp, så kommer der lidt ekstra i madpakkerne, lækker mad på aftensbordet og hygge i weekenderne, siger hun.

Direktør for Spotmarket, Michael Svendsen, mener projektet er et udtryk for, at mange fødevareleverandører gerne vil hjælpe trængende familier.

- Jeg oplever at leverandørerne hellere vil give til trængende familier end sælge varerne billigt i butikkerne. Jeg tror, de føler et større og større samfundsansvar, siger han.

Projekt startede i marts som et pilotprojekt i Odense med 50 familier, men planen er, at det skal udbredes til flere familier og i hele landet, fortæller Dansk Folkehjælp.