Overskudsvarme til 30.000 huse kan gå tabt i Facebook-datacenter

Trods ambitionen om at bygge "det mest energieffektive datacenter", så har Facebook ikke lavet nogen aftale om at sende overskudsvarmen ud på fjernvarmenettet.

Datacentret kommer ifølge Facebook til at se som på grafikken ovenfor.

Har du en computer, har du sikkert mærket det. Den bliver varm. Et helt datacenter som det, Facebook vil bygge i Odense, kommer til at producere en masse varme.

Om året regner Facebook med at bruge 200.000 MWh strøm i datacenteret i Odense. Det svarer til cirka 42.000 husstandes strømforbrug. Det giver spildvarme, der kunne bruges til byens husstande.

- Det kunne hurtigt være overskudsvarme, der kunne varme mellem 30.000 og 35.000 huse op på Fyn, siger Kim Mortensen, direktør for Dansk Fjernvarme.

Men Facebook har ikke lavet en aftale om at sende varmen ud i fjernvarmerørene.

Det er ellers planen, at Facebooks nye datacenter i Odense skal være ”et af de mest energieffektive i verden”. Det fortalte Facebooks europæiske driftschef, Niall McEntegart, ved præsentationen torsdag.

Facebooks kommunikationschef i Norden, Peter Münster, bekræfter, at der ikke er nogen aktuel aftale om at sende overskudsvarmen ud til de fynske huse.

- Men der er masser af tid til at få udeståender på plads. Vi går efter at bygge det mest bæredygtige datacenter, siger han.

Men hvis der ikke er en aftale om at sende overskudsvarmen ud på fjernvarmenettet, så er det i Dansk Fjernvarmes øjne ikke særlig energieffektivt:

- Så kan vi kun kalde det et lysegrønt projekt. Det kunne have været mørkegrønt, siger Kim Mortensen.

Facebook har fået andre aftaler på plads. Eksempelvis en aftale om vandforsyning og spildevandsafledning, der blev underskrevet ved juletid. Det oplyser Vandcenter Syd.

Peter Münster holder fast i, at der er tid til at få en aftale om overskudsvarme. Han vil imidlertid ikke svare på, om Facebook vil forsøge at gøre det.

Spildvarme skal diskuteres

Generelt er det for få virksomheder, der udnytter spildvarmen. Det skal ændres, mener Lars Christian Lilleholt (V), energi-, forsynings- og klimaminister. Han har kaldt Folketingets partier til møde.

- Vi skal drøfte en anden og bedre måde, så vi får mere ud af overskudsvarmen. Ikke kun fra datacentrene, men også andre virksomheder, siger han.

Problemstillingen med overskudsvarme har været aktuel i det seneste år med et andet datacenter.

I Viborg vil Apple etablere et center, og her har virksomheden tilbudt overskudsvarmen gratis til fjernvarmeselskabet.