På kant med loven: Kommunalt sponsorat kan koste skatteborgerne millionbeløb

Odense Kommune har ydet ulovlig erhvervsstøtte, vurderer forsker.

Odense Kommune nedsatte Odense og Co som en vækstsatsning, men de sidste måneder har der været flere historier om ulovlig erhvervsstøtte. (Foto: Carsten Bjørn- DR Fyn © Odense- kv09-)

- Odense Kommunes store vækstsatsning, Odense & Co., har givet ulovlig erhvervsstøtte og handlet på kant med forvaltningsloven.

Det mener kommunalforsker fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.

Odense & Co. har forudbetalt millioner til selskabet RobobusinessEurope for to robotmesser i henholdsvis 2017 og 2018, men messerne blev ikke til noget, for selskabet gik konkurs.

Odenses skatteydere står nu til at miste de 1,6 millioner kroner, som firmaet fik forudbetalt af kommunen.

En sag som efterlader et dårligt indtryk, mener Roger Buch.

- Det primære indtryk er, at kommunen ikke har styr på sine betalinger og de aftaler, som man har indgået. Videre har Odense & Co. ikke har fulgt de aftaler, som kommunens egen advokat har lavet. Og det kan være ulovligt, siger han og fortsætter:

- Selve det, at administrationen vælger at se bort fra den kontrakt, som man har indgået, og man også vælger at forudbetale penge - både et og to år ud i fremtiden. Det er absolut på kanten af, hvad man kan tillade sig at gøre i forhold til de almindelige bevillingsregler, der gælder for en kommune, siger han.

Vækstchef i Odense & Co., Bjarke Wolmar, er ikke enig i, at det skulle være et problem. Han mener, at parterne har afveget fra den oprindelige kontrakt, som siger, at bestemte mål skal være opfyldt for at få pengene udbetalt.

- Det har været hensigtsmæssigt at justere på, og det er parterne blevet enige om, og det har jeg fået at vide, at det er man i sin gode ret til, og det er sådan, det er, siger han.

RobobusinessEurope Aps gik konkurs i november. I øjeblikket er kurator Gert Nissen ved at udrede konkursboet.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.