Pas på med ukrudtsbrænderen: Beredskab rykker ud til flere brande

Skal du brænde ukrudt af i tørken, så husk at holde afstand til bygninger, hække og træer.

Tørkeindekset er på 9, og det betyder, at ukrudtsbrændere fører til flere brande end normalt. (Foto: Jonatan Grau Møller)

Det føles måske ikke sådan, men der er tørt ude i det danske land. Meget tørt, faktisk.

I løbet af de sidste par uger er tørken målt til 9 på DMI’s tørkeindeks, som går op til 10. Og det har kunnet mærkes, fortæller Mikael Enevold Pedersen, der er myndighedschef for Beredskab Fyn.

- Det føles ikke som den tørke, vi havde i sommer. Så folk er ikke på den måde bevidste om, at der lige nu er ret stor risiko for at sætte noget i brand.

Beredskabet har haft markant flere udrykninger, end de havde på samme tid sidste år. Og synderen er let at få øje på.

- For tiden kører vi ofte ud til folk, som har brændt deres ukrudt af. Småting som blade og spindelvæv er tørt lige nu, og det kan nemt antænde. Når det så blæser, kan små gløder ligge og ulme, og pludselig kan det blusse op og brænde meget, forklarer myndighedschef Mikael Enevold Pedersen.

Vent med ukrudtsbrænderen

Beredskab Fyn opfordrer i det hele taget folk til at vente lidt med at give den gas med ukrudtsbrænderen.

- Og hvis man endelig skal brænde ukrudt af, så husk at holde afstand til bygninger, hække og træer. Husk altid at have vand med derude, siger Mikael Enevold Pedersen.

Den opfordring kan godt udvides, mener Idrees Haider, der arbejder for Vej og Park i Nordfyns Kommune:

- Husk at have en brandslukker i nærheden!

Idrees Haider har holdt Nordfyns Kommune pæn og ordentlig siden 2003. (Foto: Jonatan Grau Møller)

Idrees Haider har siden 2003 væbnet sig med en ukrudtsbrænder i kampen om at holde Nordfyn ordentlig og ryddelig. Han ved om nogen, hvordan man skal bruge flammerne ordentligt.

- Man kan lige mærke efter med fingrene, om ukrudtet er helt tørt. Hvis det er tidligt om morgenen klokken 7, og det stadig er helt tørt, så er det ekstra vigtigt at sprøjte lidt vand på det, siger Idrees Haider.

Endnu ikke afbrændingsforbud

Selvom DMI’s tørkeindeks ligger på 9 ud af 10, overvejer Fyns Beredskab endnu ikke et decideret afbrændingsforbud, fortæller myndighedschef Mikael Enevold Pedersen.

- Vi har endnu ikke haft så høje temperaturer, som vi havde i sommer. Planterne er stadig grønne og frodige, og de får stadig lidt dug om aftenen. Så det er ikke tørt nok til at overveje afbrændingsforbud endnu.

Sidste år var der omkring 2.000 naturbrande hen over sommeren, hvilket var et rekordstort antal.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk