Patienter vil beholde behandling mod søvnapnø

Dansk Søvnapnø Forening vil gerne fortsætte med behandling med ASV-apparat trods mistanke for at øge dødeligheden hos patienter med hjertesvigt.

Lider man af søvnapnø, holder man pauser i vejrtrækningen, når man sover. Disse pauser kan potentielt være livsfarlige (Foto: marklph © Stock.xchng)

Lige nu er et større arbejde i gang i en række af landets regioner. De er ved at kontakte alle de patienter, der både lider af søvnapnø og hjertesvigt - og som bliver behandlet med et ASV-apparat. En undersøgelse har nemlig vist, at dødeligheden stiger, hvis man bliver behandlet med et ASV-apparat og har hjertesvigt.

Det bør dog ikke få regionen til at stoppe med at behandle de patienter, der ikke lider af hjertesvigt, med ASV-apparater. Det siger Ellinor Wolff, der er formand for Dansk Søvnapnø Forening.

- Jeg kan godt forstå, at regionen er nødt til at informere om den øgede risiko, der er. Jeg kan bare være bekymret for, om det her også vil betyde, at man fremover ikke vil udlevere ASV-apparater til almindelige søvnapnøpatienter, siger hun til DR Fyn.

Måske skal færre behandles

Region Syddanmark er stoppet med at tilbyde nye patienter ASV-apparater som behandling for søvnapnø, indtil det er slået fast, om behandlingen er farlig for patienter med hjertesvigt.

Måske betyder det, at regionen ændrer praksis i forhold til, hvordan de vil behandle patienter med søvnapnø. Lige nu er de ved at kigge alt materiale på området igennem.

- Det kan godt være, at vi vil stramme lidt op om hvilke patienter, der bør tilbydes den her behandling, når vi har gennemgået materialet. Men ikke før, siger Steen Aggestrup, der er lægefaglig direktør på Sygehus Sønderjylland.

Hvor mange personer, der er i risikogruppen vides ikke. Omkring 100.000 personer i Danmark lider af søvnapnø, men eksempelvis er 1500 personer i behandling for søvnapnø i Region Syddanmark - og regionen vurderer selv, at 10 procent af dem lider af hjertesvigt.

'Jeg kan godt forstå risikoen'

Regionen er allerede begyndte at kontakte de patienter, der er i risikogruppen. Og her vælger halvdelen at fortsætte med behandlingen på trods af mistanken om øget dødelighed. At de fortsætter behandlingen er forståelig for Ellinor Wolff, formanden for Dansk Søvnapnø Forening.

- Jeg kan godt forstå, hvis man vælger at leve med den øgede risiko set i forhold til den forøgelse af livskvaliteten, det er at bruge et ASV-apparat og være velbehandlet, siger hun.

Fordi behandlingen, ifølge Ellinor Wolff, forbedrer livskvaliteten for patienterne, håber hun ikke, at regionerne nedtrapper brugen af ASV-apparater.

Producenten af ASV-apparaterne er nu i gang med at undersøge, om mistanken mod apparatet holder. Ellinor Wolff håber ikke, at mistanken holder stik.

- Jeg håber selvfølgelig, at den færdige rapport viser, at der ikke er en forøgelse af dødeligheden, siger hun.