Peter og Gitte ejer deres egen ø

PORTRÆT Mange af de mindste danske øer bliver solgt til private. En af dem er sydfynske Halmø, som Gitte og Peter Didrichsen har ejet og elsket i 40 år.

- Vi kan fange rejer lige uden for døren, forklarer Peter Didrichsen, som mener, at ølivet har givet dem et rigtig godt familieliv. (Foto: © Anne Kathrine Stengaard - DR Fyn)

Peter Didrichsen står klar til afgang i sin røde motorbåd i lystbådehavnen ved Ommel på Ærø. Han er snart hjemme. Han mangler de sidste 100 meter over vandet for at nå til sit eget ø-paradis: Halmø.

10 minutter senere kan han fortøje båden til den 43 hektar store ø. Peter Didrichsen og konen opdagede den sydfynske ø, da de en dag slog op i dagbladet Berlingske.

- Det var en annonce på bare fire linjer, forklarer Gitte Didrichsen, som hurtigt satte sin mand i gang:

- Så ring dog på den ø, i stedet for bare at gå og tal om den, sagde hun i ønsket om, at det blev til virkelighed.

  • Halmø ligger nordøst for Ærø.
  • Den nordsjællandske familie kan nyde vandet og stranden uden at blive forstyrret af andre. (Foto: © Anne Kathrine Stengaard - DR Fyn)
  • DR Fyns reporter får en rundvisning på den charmerende ø. (Foto: © Anne Kathrine Stengaard - DR Fyn)
  • Peter henter selv sine gæster, når parret skal have besøg. (Foto: © Anne Kathrine Stengaard - DR Fyn)
1 / 4

Parret havde været rundt at se på sommerhuse i lang tid, men på Halmø var der hverken campingplads eller kiosk.

Her fortæller parret, hvordan de gik fra tvivl til en stensikker forelskelse:

- Vi kunne få fred og ro fra andre. Vi kunne være alene. Det var dét, som lokkede os, forklarer ægteparret, som ikke vil fortælle, hvad øen kostede i 70'erne. Men den offentlige vurdering har de sidste to år anslået, at Halmø er 3.800.000 kroner værd.

  • Parrets gule bolig er det eneste hus på øen. (Foto: © Anne Kathrine Stengaard - DR Fyn)
  • (Foto: © Anne Kathrine Steengaard)
1 / 2

Tillykke, du har købt en ø

40 år er gået, og øen ligner sig selv: Flad med få træer, som bliver brudt af én bolig. Nemlig parrets gule, stråtækte landejendom.

Gitte og Peter Didrichsens forsøgte at drive landbrug det første år på Halmø. Men det blev en dyr fornøjelse, for når kornet var blevet høstet, skulle det fragtes til fastlandet.

- Det var en bekostelig affære, og så er det jo ikke altid maskinstationernes første prioritet at skulle til en ø for at reparere en mejetærsker, fortæller Peter Didrichsen.

Selvom det er længe siden, at huset og Halmø skiftede ejere, så husker Gitte stadig de første gange, familien satte fødderne på den stille ø. Anden gang havde de taget børnene med. Dem passede Gitte, mens Peter gik en tur med ejendomsmægleren og sagføreren.

- De kom bare tilbage og sagde: 'Tillykke, du har købt en ø', fortæller Gitte Didrichsen.

Du kan høre Gitte fortælle om de første ture til Halmø:

Øens pedel ville have en golfbane

Familien Didrichsen bruger hvert år flere måneder på Halmø, men den nordsjællandske dialekt vidner om, at dagligdagen foregår i Esrum.

Når de ikke er på øen, så er det pensionisten Sven Jørgen Karlsen fra Ærø, som sejler over og slår græsset, passer øen og tjekker, at alt er, som det skal være. Det var Sven, som fik idéen til, at der selvfølgelig skulle være en golfbane på lille Halmø.

- Han havde altid haft en drøm om at spille golf, og så kom han og spurgte, om han måtte lave et enkelt hul herovre, fortæller Peter Didrichsen, der hurtigt godkendte idéen, selvom han ikke selv spillede golf.

Det første hul lavede Sven i 1997, og samtidig startede han en lille eksklusiv golfklub op. Hver tirsdag sejlede han troligt klubben fra Ærø til Halmø for at spille golf.

- Så havde de madpakker med, og de fik et lille klubværelse herovre, hvor de kunne spise frokosten sammen.

- Det var så rørende, at de kom hver uge, forklarer Peter Didrichsen, som elskede at se på den smukke græsplæne og det glade selskab.

Efterfølgende voksede banen, og ved tiårs-jubilæet i 2007 kunne de fejre 11 velholdte huller, som snoede sig henover øen.

Hør, hvordan golfglade Sven gjorde indtryk på parret:

I dag er der hverken golfbane, golfklub eller landbrug på den lille ø. En ny golfbane på Ærø udkonkurrerede den lille bane på Halmø, og de tidligere medlemmer spiller i dag derovre. Men Sven Jørgen Karlsen passer stadig øen i de måneder, hvor den er ubeboet.

Gitte og Peter Didrichsen er overbeviste om, at Halmø er en familieø, hvor man kan få ro til at være sammen. (Foto: © Anne Kathrine Stengaard - DR Fyn)

Halmø skal blive i familien

Hvis det ender med, at Halmø en dag skal have nye ejere, så vil det sjællandske ægtepar ikke sælge til hvem som helst.

- Det skal være en familie, som kan lide natur, fred og ro. De skal have lyst til at fiske rejer og lægge skrubbegarn og høre fuglesang om natten, forklarer Gitte og Peter Didrichsen i fællesskab.

Hør det enige par forklare, hvilke værdier ølivet rummer:

Men Øen er ikke til salg og kommer det måske aldrig igen. Parret håber, at deres fire børn fortsat vil nyde og passe på den, når forældrene ikke kan det længere.