Plejehjemsbeboere fester med på Langelandsfestival

Beboere på plejehjemmet Danahus i Rudkøbing tager på festival side om side med familier og efterskoleelever.

Plejehjemmet Danahus er nærmeste nabo til Langelandsfestivalens mest støjende campingområder. Derfor har de fået gratis billeter, så de ældre kan nyde den festival, de følger med i fra vinduet. (Foto: Rasmus Valentin)

Der var spændt hyggesnak i krogene og smil på læben, da ti beboere på Plejehjemmet Danahus ventede på at få deres festivalarmbånd på håndleddet.

Plejehjemmet er nærmeste nabo til Langelandsfestivalens ungdoms- og handicap camp. For at kompensere for støjgenerne får de en håndfuld billetter til festivalens musikdage.

Hvert år tager en flok plejehjemsbeboere og deres hjælpere en tur på festival for at høre musik og se på festivalboder. Det er noget, de glæder sig til, siger Annette Pedersen, der står for at tage beboerne med på festivalen.

- For beboerne betyder det, at de kan se, hvad der sker på selve festivalen. For de følger jo med i det, der sker her i området, lige fra at festivalen begynder at stille teltene op. Så de vil bare rigtig gerne ned opleve festivalen, forklarer hun.

Glæder sig til musikken

En af de plejehjemsbeboere, der skal afsted, er 82-årige Bente Kristiansen.

Det er tredje gang, hun skal afsted, og hun ser det som et hyggeligt afbræk i hverdagen.

- Det er morsomt at komme på festival med de andre gæster. Det har været godt. Der har aldrig været nogle skuffelser, siger hun.

For hende handler festivalbesøget om at opleve de ting, hun kan se fra plejehjemmets vinduer, på tætteste hold.

- Vi skal først og fremmest høre de kunstnere, der spiller, de dage, vi har billet til. Så får vi is og spanskrør med softice, ellers får vi kaffe og noget at drikke. Vi kan få en hel masse, så vi behøver ikke at have penge med selv, fortæller Bente Kristiansen, der har to favoritter på årets musikprogram:

- Jeg vil gerne høre Mads Langer og Tommy, nej hvad hedder han, Rasmus Seebach.

Det er dog ikke alle, der er lige specifikke i deres ønsker til musik.

- Jeg vil bare gerne høre det, der er godt at høre på, siger Hans Karling Kruse, der ligesom Bente Kristiansen også er glad for at få muligheden for at komme på festival.

- Det er skønt, og så er der en dejlig stemning, siger han.

Skal passe på solen

De beboere, der får lov til at komme med på festival, er blevet udvalgt af ledelsen.

Der er tyve armbånd. Ti til beboerne og ti til hjælperne.

- Vi har taget udgangspunkt i, hvem vi synes ville få mest ud af det, og så har vi fortrinsvist spurgt nogle af dem, der ikke var med sidste år, forklarer Annette Pedersen.

Men det er de ældre selv, der får lov til at styre slagets gang på festivalpladsen.

- Vi spørger beboerne, om der er noget, de godt kunne tænke sig at høre eller at se. Den ene dag tager vi i handelsgaderne, for der er mange af dem, der gerne vil have merchandise, siger Annette Pedersen.

For at de andre beboere på Danahus ikke skal føle sig oversete, har plejehjemmet tænkt i alternative løsninger.

- Vi har kameraer med, så vi kan hænge billeder op fra festivalen inde på plejehjemmet, forklarer Annette Pedersen.

Langelandsfestivalens musikprogram starter onsdag og slutter på lørdag. Selvom der er mange ting, som Bente Kristiansen glæder sig til, har hun stadig én bekymring.

- Det bliver svært at finde skygge. Så jeg skal have en solhat på, så jeg ikke bliver rød på næsen. Jeg har været rigtig rødhåret, så jeg bliver så fregnet og så rød, hvis jeg får for meget sol, siger hun.

Facebook
Twitter