Politiet var en time om at dukke op: S vil have genskabt tryghed

I Nyborg tog det politiet en time at nå frem for at anholde en mand, der kastede med flasker.

Fredag aften måtte fire mænd foretage en civil anholdelse af en beruset mand, der kastede med flasker, da det tog politiet en time at nå frem med en patruljevogn. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

- I vores iver efter at sikre, at vi har det mest effektive politi, der kan nedbringe kriminaliteten, har vi tabt trygheden og nærværet til borgerne. Det må ikke ske.

Sådan lyder det fra retsordfører Trine Bramsen (S) efter en episode i Nyborg i weekenden.

Fredag aften tog det Fyns Politi en time og fem minutter at nå til Nyborg med en patruljevogn, da en beruset mand gik amok og truede tilfældige gæster under byfesten Open By Night. Fire mænd måtte holde manden, mens de ventede på, at politiet nåede frem.

En opgørelse fra Rigspolitiet viser, at politiets gennemsnitlige responstider steg fra 8 minutter og 27 sekunder i 1. kvartal af 2014 til 10 minutter og 20 sekunder i 1. kvartal af 2016. På Fyn steg responstiden fra 9 minutter og 5 sekunder til 11 minutter og 14 sekunder.

På Fyn blev de lokale politistationer sidste efterår erstattet af politibutikker, som holder åbent få timer om måneden. Politiet kører nu ud fra to steder på øen. Trine Bramsen vil drøfte med justitsminister Søren Pape Poulsen (K), om den nye ordning giver tryghed nok for borgerne.

- Når vi kan se, at utrygheden og responstiden stiger, har vi et problem, som vi skal agere på. Vi mener, at svaret er mere politi tættere på borgerne, siger hun.

Erling Bonnesen (V) siger, at specialiseret politi skal kombineres med nærhed.

- Om det hedder lokalpoliti eller lokalstationer, det er ikke så afgørende. Det afgørende er, at politiet er til stede, når man skal være til stede, siger han.

Både Trine Bramsen og Erling Bonnesen understreger, at en del af løsningen er at få uddannet flere betjente. Tidligere på året besluttede regeringen at lægge en ny politiskole i Vejle.

Fyns Politi har efterfølgende beklaget, at der gik så lang tid, før patruljen dukkede op i Nyborg.

- Det er rigtig ærgerligt, at borgerne har fået den oplevelse, at politiet er så lang tid om at komme frem. Det er ikke godt nok, og det skal vi lære af, siger politiinspektør ved Fyns Politi Lisbeth Fryd.

For en uge siden foretog en borger en civil anholdelse af en spritbilist i Svendborg. Her dukkede politiet aldrig op, selvom borgeren ringede 112.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.