Politikere vil undersøge sag om aflyst kinesisk danseshow

Koncertsted har ændret forklaring på, hvorfor det valgte at aflyse.

Den danske forening Falun Dafa demonstrerede den 23. november mod Odeons beslutning om at droppe forestillingen. Foto: Lukas Bjerg.

Lokalpolitikere i Odense vil nu have undersøgt, hvorfor byens koncerthus Odeon droppede et arrangement med en kinesisk dansetrup.

Dansetruppen er forbudt i Kina, og det er skiftende forklaringer og modstridende oplysninger fra Odeon, der gør, at sagen nu skal undersøges nærmere.

Odeon havde planlagt to optrædener med Shen Yun 2. og 3. april 2020, og aftalen var næsten på plads i midten af oktober, da den ifølge dansetruppen blev droppet i sidste øjeblik, før kontrakten skulle underskrives.

Det fik dansetruppen, der tidligere er blevet forsøgt bremset af den kinesiske stat, til at anklage Odeon for selvcensur.

- Alt kørte som smurt. Så gør vi opmærksom på, at det kinesiske kommunistparti generelt forsøger at genere Shen Yun. Efter vi fortæller det, sker der nogle ting, og cirka 20 timer senere fortæller de os, at de har dobbeltbooket, fortæller Benny Brix, der som talsmand for den Kina-kritiske danske forening Falun Dafa, forhandlede på vegne af dansetruppen.

Odeon skiftede forklaring

Odeon holdt fast i forklaringen om dobbeltbooking frem til onsdag i denne uge.

Her udsendte koncertstedet en pressemeddelelse, hvor bestyrelsesformand Jens Belling forklarede, at aflysningen skyldes, at de fremover vil have færre kunstneriske arrangementer og flere konferencearrangementer.

Torsdag kunne TV2 Fyn så afsløre en mail, der viser, at en medarbejder hos Odeon flere dage efter aflysningen tilbød en anden aktør at leje salen i Odeon, selvom de forinden havde fortalt Shen Yun, at salen allerede var booket til konference.

De nye oplysninger giver anledning til kritik hos Reza Javid, der er byrådsmedlem for Enhedslisten.

- Det sætter Odeon i et meget dårligt lys. Det bidrager ikke ligefrem til troværdigheden med de forklaringer, de kommer med, siger han.

Allerede onsdag krævede Reza Javid, at der skal gennemføres en undersøgelse af forløbet. Det skal diskuteres på byrådsmødet onsdag den 11. december.

De nye oplysninger om at Odeon har forsøgt at leje deres sal ud 3. april, efter de havde fortalt, at den var booket, bekræfter kun Reza Javid i sit krav.

- Det viser tydeligt, hvor nødvendigt det er at få undersøgt den her sag. Der kommer hele tiden nye oplysninger og nye forklaringer. Det er absurd, siger Reza Javid.

Ikke første gang

Shen Yun har tidligere været centrum for diskussioner om censur i Danmark.

I 2016 kunne Politiken fortælle, at Musikhuset i Aarhus var blevet forsøgt presset til at aflyse en optræden fra selvsamme dansetrup, men showet blev gennemført alligevel.

Det Kongelige Teater har også fået mails fra Kinas ambassade om ikke at lade Shen Yun optræde.

Derfor mener Reza Javid, at det er vigtigt at undersøge, om der kan have været politiske årsager til at aflyse danseforestillingen.

- Det kan handle om ytringsfrihed og lighedsprincipper, for erfaringer fra andre viser, at der kan være et pres, siger Reza Javid.

Siden har SF, Konservative og Dansk Folkeparti meldt ud, at de gerne ser en undersøgelse igangsat, når punktet er på dagsordenen i Odense Byråd onsdag den 11. december, og fredag fortæller borgmester Peter Rahbæk Juel (S), at han også bakker op om at få undersøgt Odeons ageren i sagen.

- Der har været skiftende forklaringer, og nu tror jeg, vi er der, hvor vi alle sammen har et behov for at sætte os ned, og få vendt hver en sten i den her sag, siger Peter Rahbæk Juel.

Pernille Bendixen, der er stedfortrædende folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, har desuden stillet spørgsmål til indenrigsministeren om sagen tidligere på ugen, og hun ser også på mailen, som TV2 Fyn fortæller om torsdag, med stor alvor.

- Det bekræfter i hvert fald, at man har fortalt en historie, der ikke passer. Man har på godt dansk løjet. Og det er meget uheldigt, siger hun.

Odeons bestyrelsesformand Jens Belling har ikke ønsket at udtale sig til DR Nyheder om sagen.