Preben kalder døde havørne for sin familie: 'Jeg kan ikke finde ord for, hvor slemt det er'

De fredede ørne er formodentlig blevet forgiftet. Og det er ikke første gang.

Preben Sørensen bor lige ved siden af reden, hvor tre havørne dumpede døde ned. (Foto: Annesofie Brochstedt)

- Jeg er meget bevæget over det, der er sket. Jeg bævrer i stemmen. Jeg føler, de er en del af min familie.

Preben Sørensen har boet side om side med en ørnerede på Tåsinge. I går blev to unger og en voksen fundet døde under reden. Døde uden nogen fysiske skader.

Dansk Ornitologisk Forening frygter, at de har spist gift. Det er nemlig anden uge i streg, at der bliver fundet en død havørn i området.

De mange dødsfald har ramt Preben Sørensen hårdt. Han har passet på dem i de fire til fem år, de nåede at leve.

- Ørnene har stået mig meget nær. Der er nogen i min familie, som er døde. Det er næsten ikke til at bære. Jeg kan ikke finde ord for, hvor slemt det er.

Hvorfor er det, det er så forfærdeligt, at tre havørne er døde?

- Det betyder ekstremt meget for lokalbefolkningen. Der har været voldsom interesse. De sidder i hjertet på folk, siger han og beskriver, hvordan de lokale prioriterede tid i selskab med fuglene:

- Alle har nydt at sidde på Skovvejen og se ørnene flyve til reden, og på stranden kan vi se dem fange hornfisk og havørred. Dét har fascineret folk.

Hvad skal der ske nu?

En drone skal flyve over reden og se, om den er tom, eller om der ligger en død hun deroppe.

Derudover er havørnen, som døde i sidste uge, kørt til DTU i København. Her skal den obduceres. I foråret blev der fundet en død rød glente, som eksperterne ved var blevet forgiftet carbofuran.

  • Denne forgiftede havørn blev fundet ved Juelsminde i 2018. I Marslev øst for Odense fandt man også en død havørn i 2015. Her viste undersøgelser, at ørnen døde af forgiftning med det akut dræbende og ulovlige pesticid, carbofuran. (Foto: Kim Skelmose © DOF's projekt Ørn)
  • Fra 2017: Denne døde havørn blev kun fem år. Havørnene bliver kønsmoden mellem fem- og syvårsalderen. (Foto: Kim Skelmose © Kim Skelmose)
  • I går blev der fundet tre døde havørne under samme rede på Tåsinge. To unger og en han. Hunnen ledes der stadig efter. (Foto: Ecklon Erhardt © GNU Free Documentation License)
  • Preben Sørensen kigger hen på reden. Han har været herregårdsskytte i området i 27 år. Det er han ikke længere, men ørnene følger han stadig tæt. (Foto: Annesofie Brochstedt)
  • Havørne bliver kaldt 'den flyvende dør', fordi vingerne er stive og rektangulære. Vingefanget kan blive 2,5 meter. - Det er den største flyver. Man er ikke i tvivl, når man ser en havørn, siger Preben Sørensen. (Foto: Kaare Smith © Scanpix)
1 / 5

Sammen med Dansk Ornitologisk Forening er Preben Sørensen overbevist om, at de tre sydfynske havørne har lidt samme skæbne:

- De dumper ikke ned fra himlen lige pludselig og lige ved siden af hinanden. De er døde af en forgiftning. Det er der ingen tvivl om.

Ifølge opklaringshistorikken på lignende sager vil de skyldige heller ikke blive dømt, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.

De håber, at vi i Danmark kan gøre ligesom svenskerne, som har et specialiseret politi til faunaforbrydelser.

Facebook
Twitter