Professor: Intet bevis på akutbilers hjælp

Ifølge professor i sundhedsøkonomi findes der ikke overbevisende dokumentation for, at akutbiler redder flere liv.

Region Syddanmark foreslår at spare fire akutbiler væk. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Region Syddanmark skal spare 167 millioner kroner på sundhedsområdet, og har foreslåret at spare akutbilerne væk i Haderslev, Skærbæk, Faaborg og Grindsted.

Et forslag, som har vakt stor bekymring hos både paramedicinere og Dansk Ambulanceråd.

Men i sparerunder er intet helligt, mener Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet. Ifølge ham er akutbiler ikke et dumt område at se på, når der skal spares.

- Der findes ikke nok og overbevisende dokumentation for, at akutbilerne redder flere liv i gennemsnit. Hvis vi ønsker at bruge penge på, hvad vi får mest sundhedsmæssig udbytte af, er akutbilerne en mulighed at spare væk, siger han.

Borgmestre fra Faaborg, Tønder og Haderslev har udtrykt bekymring for borgernes tryghed. Samtidig kritiseres Region Syddanmark for endnu en gang at skære på sundhedsområdet.

Men det giver Kjeld Møller Pedersen ikke meget for.

- Borgmestrenes kritik er lokal jammer, som skal komme. Det kan godt være, at akutbilerne skaber tryghed for borgerne, men hvis der ikke er dokumentation for, at bilerne redder flere liv, så er trygheden jo falsk, siger han.

Hvis spareforslaget gennemføres, vil Region Syddanmark flytte paramedicinerne fra akutbilerne over i ambulancerne.

  • Region Syddanmark har både akutbiler og lægebiler.
  • En akutbil er bemandet med en paramediciner, der er en specialuddannet ambulanceredder. En lægebil er bemandet med speciallæger.
  • I alt har Region Syddanmark syv akutbiler.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.