Psykiatere: Farlig vej ikke at anmelde vold

Formanden i Dansk Psykiatrisk Selskab mener ikke, at man skal undlade at anmelde overfald på landets psykiatriske afdelinger.

I gennemsnit har Region Syddanmark behandlet 84,6 retpsykiatriske patienter om ugen i sidste halvår af 2014. (Foto: Colourbox © Colourbox)

Der er pres på landets retspsykiatriske afdelinger. Den nye retspsykiatriske afdeling i Middelfart åbnede sidste år med 70 pladser, men afdelingen er allerede fyldt op, oplyser Region Syddanmark.

Ifølge Landsforeningen Sind skyldes stigningen, at personalet på landets almindelige psykiatriske afdelinger anmelder for mange hændelser, som så fører til domme og indlæggelse på retspsykiatriske afdelinger.

Den forklaring vækker ikke genklang hos formanden i Dansk Psykiatrisk Selskab, Torsten Jacobsen.

- Det lyder mere simpelt, end virkeligheden er. Det vil være meget problematisk at fratage en befolkningsgruppe muligheden for at anmelde noget. I sidste ende er det domstole, som vurderer, om noget skal give en dom, siger formanden til DR Fyn.

Husk at skelne

En retspsykiatrisk patient er en patient, der har en sindslidelse, og som har begået noget kriminelt. Derfor de retspsykiatrisk patienter dømt til behandling.

Ifølge Dansk Psykiatrisk Selskab er det et vanskeligt område at belyse. Formanden mener, at det stigende antal patienter snarere skyldes misbrug og færre sengepladser i psykiatrien. 

Problematikken er blevet diskuteret i Region Syddanmark, bekræfter ledende oversygeplejerske på psykiatrisk afdeling i Middelfart Isabel Gindeberg.

Derfor har man indført retningslinjer for, hvordan man anmelder voldelige hændelser.

- Der skal meget til, før vi politianmelder episoder, og vi ville aldrig anmelde episoder, der er sket som hændelige uheld. Selvom det kan være ganske alvorligt, så skelner vi mellem, hvornår vi politianmelder, og hvornår vi anmelder som en arbejdsskade, siger oversygeplejersken til DR Fyn.

Tendens skaber dønninger

I gennemsnit har Region Syddanmark behandlet 84,6 retpsykiatriske patienter om ugen i sidste halvår af 2014.

På Psykiatriske Afdeling Odense fortæller ledende overlæge, Sonja Rasmussen, at de mærker presset fra den fyldte retspsykiatriske afdeling i Middelfart.

- I perioder har otte til ni patienter, som skulle have været i Middelfart, men som ligger på vores afdeling. Dermed har vi færre senge til almene psykiatriske patienter. Det er mennesker, som skal have behandling, så når der er overbelægning, så skal vi tage dem, siger overlægen.

Derfor frygter Sonja Rasmussen, at overbelægningerne kan gå ud over de almene psykiatriske patienter, som skal have hjælp.