Psykisk sygdom: Et stempel for resten af livet

Selvom Mads Fabricius i seks år ikke har lidt af skizofreni, så kan han ikke tage et flycertifikat eller få et permanent kørekort.

Psykisk sygdom er den største sygdomsbyrde i det danske samfund. Men selvom mange bliver raske igen, så er de udelukket fra mange ting. Her ses Mads Fabricius, som har været erklæret rask i seks år. (Foto: Anna Hjortdal)

Intet flycertifikat og et kørekort, der jævnligt skal fornys. Listen over Mads Fabricius' begrænsninger er lang, selvom han ikke længere er psykisk syg.

- Jeg vil dømmes på mine evner og ikke på baggrund af noget, som ikke længere er relevant, fortæller Mads Fabricius, som ikke kan forstå, hvorfor .

Mange psykisk syge kommer sig igen, men diagnosen hænger ved og giver dem problemer resten af livet. Sådan lyder kritikken fra foreningerne Sind og Bedre Psykiatri, der i dagens udgave af Jyllands-Posten opfordrer til at vurdere de tidligere psykisk syge individuelt.

For seks år siden fik Mads Fabricius diagnosen "komplet remission", som er det tætteste en skizofren kan komme på en raskmelding. Alligevel bliver han behandlet anderledes af det offentlige:

- Jeg vil jo bare føle mig som et menneske på lige fod med alle andre, men det kan jeg ikke, siger han.

Drømme styrter ned

Da Mads Fabricius forsøgte at tage flycertifikat, opdagede han, at han var udelukket på livstid:

- Dengang jeg var syg, var jeg ikke i stand til at flyve en flyvemaskine, men nu er jeg kommet godt igen, og jeg har kæmpet i mange år for at få det bedre, fortæller Mads Fabricius, som har flere lægeerklæringer, som beskriver, at han kan flyve en flyvemaskine fuldt ud forsvarligt.

Mads Fabricius har i mange år kørt en sag mod den danske stat i et forsøg på at slippe af med sin skizofrenidiagnose.

- Jeg er for længst erklæret rask, men det vil det offentlige ikke acceptere, forklarer han og forudser, at der er lang vej til en afgørelse, som vil erklære ham juridisk rask.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.