Psykologens bedste råd: Sådan kommer du godt i gang med arbejdet efter ferien

Selv om det mest af alt bare handler om at få startet op, så er der faktisk lidt, du kan gøre, for at give dig selv en blid opstart efter ferien.

Det kan være hårdt at komme tilbage på job efter en god lang ferie. det skyldes blandt andet, at hjernen ikke er oppe i gear, som den plejer, forklarer psykolog Daniel Navy Ditlevsen.

Ferien er slut, vækkeuret ringer og jobbet kalder igen.

Nogle jubler, mens andre måske lige skal have et par dage til at vænne sig til omstillingen. Men hvad er egentlig den gode måde at komme tilbage på arbejdet på efter en god, lang ferie.

Daniel Navy Ditlevsen, der er psykolog på Arbejds- og Miljømedicinsk klinik på Odense Universitetshospital, fortæller, at dét, at der er et skifte fra ferie til job, gør, at man måske har lidt negative vibrationer:

- Fordi vi tænker, at det er hårdt at komme tilbage, kan der være et selektivt fokus på det negative i arbejdet, siger han.

Daniel Navy Ditlevsen har derfor et par gode råd til dig, som synes, det er svært at komme tilbage på din vante pind på jobbet.

- En idé for den enkelte kan være at fokusere på, at det er fedt at møde kollegerne, og at der er nogle fede opgaver i næste uge, siger han.

Samtidig kan det være en god idé at starte langsomt op, undgå for meget kompleksitet og måske starte op på alt andet end en mandag.

- Der er nogle, der foreslår, at man starter op en onsdag, så der ikke er så længe til weekend, fortæller Daniel Navy Ditlevsen.

Hjælp dine kollegaer godt i gang

Hvis du er én af dem, som for længst er oppe i gear, så kan du sagtens gøre det mere hensigtsmæssigt for dine kollegaer at starte op.

- Ikke noget med at komme med ekstraopgaver til kollegaer, der lige er kommet tilbage. Og måske heller ikke forvente, at det hele er lige knivskarpt i skuffen, siger han.

Ynk og medfølelse er også en knap, man kan trykke på som en god kollega, ligesom det kan være godt at vise interesse for den ferie, der er gået.

- Noget andet, der er godt, er lige at tale lidt om de ferier, der har været og spørge ind til det, råder Daniel Navy Ditlevsen.

Men det er ikke kun din mentale indstilling til jobbet, der har indflydelse på, om det kan være hårdt at starte op efter ferien. Der er faktisk også en psykologisk forklaring.

- For langt de flestes vedkommende har der været nogle uger, hvor man har været helt nede i gear og har taget det langsomt. Når vi så kommer tilbage og skal i gang igen, så skal hjernen lige i gear igen. Det vil sige dét at tage beslutninger, planlægning i det hele taget og at tage sig af kompleksitet, dét er den ikke helt gearet til endnu, siger Daniel Navy Ditlevsen og fortsætter:

- Det kan sammenlignes lidt med en løbetur, hvor det er længe siden, du har været ude at jogge, så skal du også starte blidt op igen.

Men der er trods alt håb for dem, som synes, det er rigtig hårdt at komme i gang.

- De fleste vil begynde at være i gode omdrejninger igen efter et par dage. En uge, to uger, så er vi i hvert fald i fulde omdrejninger igen, siger Daniel Navy Ditlevsen.

FacebookTwitter