Rådmand skal forklare besparelser på udsatte børn

Politikerne i Odense vil have en redegørelse fra rådmand Susanne Crawley Larsen (R) om ulovlige besparelser på udsatte børn. Forvaltningen vil nu gennemgå de afsluttede sager igen.

Politikerne på rådhuset i Odense kræver en redegørelse fra rådmand Susanne Crawley Larsen (R). (Foto: Colourbox © Colourbox)

Op mod 180 udsatte børn og familier i Odense mister efter planen den hjælp og støtte, de får af kommunen fra den 1. september.

Sagerne lukkes, fordi der mangler penge i kommunekassen.

Men det er ulovligt, mener Trine Schultz, der er lektor i socialret ved juridisk institut på Aalborg Universitet.

Derfor kræver politikerne i Odense nu en redegørelse fra den ansvarlige rådmand, Susanne Crawley Larsen (R).

- Vi skal have en redegørelse fra forvaltningen. Rådmanden må simpelthen tager affære på det her, siger Pernille Bendixen (O), medlem af børn- og ungeudvalget i Odense Kommune.

Panik og hovsa-agtigt

Kravet om en redegørelse deles af både Venstre og Socialdemokraterne.

- Jeg vil ikke være med til, at de børn som er udsatte og oplever nogle forfærdelige ting, at de ikke kan få hjælp. Det her virker panik og hovsa-agtigt, siger Bo Libergren (V), der bakkes op af Socialdemokraterne.

- Jeg forventer, at der kommer en udmelding fra rådmanden, der præciserer de her ting, siger Olav Nielsen (S).

Spareplanen er kommet frem, fordi DR Nyheder har fået fat i et internt brev fra slutningen af juni, som ledelsen i kommunens familie- og velfærdsafdelingen har sendt til socialrådgiverne.

Her fremgår det, at Odense Kommune vil fjerne hjælpen til omkring hver femte af de udsatte børn eller familier, som får hjælp i dag.

Sagde ja på møde

Den 18. august blev børne- og ungeudvalget orienteret om stramningen. Bo Libergren sad ikke i udvalget på daværende tidspunkt, men både repræsentanterne fra Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne undskylder sig med, at de ikke vidste, at praksis var ulovlig.

- Det, som vi har nikket til er, at der skal lukkes nogle sager, fordi der er for mange sager. Og så regner jeg da med, at det foregår på en lovlig måde, siger Pernille Bendixen (O).

I et bilag til dagsordenen til mødet den 18. august stod, at man ikke ville kunne nå at gennemføre de lovpligtige partshøringer i alle tilfælde.

Burde I så ikke have gjort anskrig på det tidspunkt?

- Det er muligt, at det er gået min næse forbi, men jeg synes bare ikke, at jeg har fået det fremlagt, som om det var ulovligt, siger Pernille Bendixen (O).

Hvorfor har I ikke råbt vagt i gevær?

- Vi er i den situation i Odense Kommune, at vi på alle parametre føler os utroligt presset. Og det betyder, at vi skal gå helt ud til yderlighederne for at få økonomien til at hænge sammen. Og derfor kan man godt have overset noget, for det er en ret lang tekst, siger Olav Nielsen (S).

Kommunen vil gennemgå sager igen

I Odense Kommunes forvaltning vil man nu gennemgå sagerne på ny for at sikre, at loven bliver overholdt.

- Er der sager, hvor vi ikke har overholdt loven, så bliver de rullet tilbage med det samme, siger adm. direktør Peter Pietras, Børn- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune.