Rambøll: Sluser kan redde kystbyer fra millionskader

Stormfloden i onsdags medførte millionskader, men de kunne mindskes, hvis kystbyerne anlagde sluser. Det vurderer Rambøll.

  • Oversvømmet garage den 4. januar, da vandmasserne kom til Assens. (Foto: Lasse Eg Jørgensen)
  • Vandet steg knap 1,7 meter over normalen her i Svendborg. Kystbyen kan med fordel også anlægge en sluse, vurderer Rambøll. (Foto: Ruth Kabel)
1 / 2

Når vandet stiger og løber ind i gaderne, ligger store økonomiske konsekvenser i kølvandet.

Men sådan behøver det ikke at være, hvis kystbyer investerer i sluseporte, der kan holde vandet væk.

Det vurderer Rambøll i et notat lavet for Kerteminde Kommune. Ingeniørfirmaet har undersøgt forholdene i kystbyerne København, Randers, Kerteminde, Odense, Roskilde samt Køge og anbefaler, at byerne får anlagt slusesystemer.

- Der er flere fordele ved sluserne. Først og fremmest er slusen en god ide, fordi anlægget er billigere end skaderne ved en oversvømmelse, siger Henrik Mørup-Petersen, seniorkonsulent i Rambøll.

Han henviser til Kerteminde, der har arbejdet på at få anlagt sluser i otte år. Den fynske by har siden 2006 haft stormflodsskader for 76 millioner kroner. Byens sluse er budgetteret til at koste 25 millioner kroner.

Sluserne bliver finansieret med støtte fra Realdania, kommunen og penge fra grundejerne i området. Rambøll mener dog, at Stormrådet også burde spytte i kassen i fremtiden.

I dag er det stormflodsforsikringen, som alle betaler til, som Stormrådet udbetaler, når skaden er sket. Det er dog den enkelte lodsejer, der skal betale for forebyggelsen.

Men hvis man i stedet brugte pengene i stormflodspuljen til at forebygge med, vil det give en samfundsmæssigt økonomisk gevinst, mener Rambøll.

- Det kunne være en rimelig løsning, at de finansierede 50 procent af en stormflodssikring, som beskytter mod, at de skal betale erstatning, når skaden sker, siger Henrik Mørup- Petersen.

Har du skader efter stormfloden? Her kan du finde information til, hvordan du anmelder skaderne til Stormrådet.