Ramsløg kan hæmme listeria

Hvis ramsløg bliver sat i produktion, kan det være med til at hæmme vækst af salmonella og listeria i fødevarer

Ramsløg kan hæmme listeria og salmonella i fødevarer, viser ny forskning. (Foto: Stine Lilliecrona- DR Fyn)

Da danske gourmetkokke for få år siden begyndte at bekende sig til det nye nordiske køkken og drysse ramsløg udover deres mad, var det smagen, de gik efter.

Men ny forskning tyder på, at ramsløg faktisk er en rigtig god idé at putte i maden, hvis man vil undgå salmonella og listeria.

Forskerne på Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet i Årslev på Fyn har nemlig fundet ud af, at ramsløg kan bruges som konserveringsmiddel.

Vil udnytte bær og urter til konservering

- Ramsløg har en meget stærk antibakketeriel effekt. Når vi putter det ned i en kødsuppe, så har det en stor hæmmende effekt overfor salmonella og listeria. Det er jo nogle af de bakterier,vi gerne vil af med i de her dage, siger seniorforsker Martin Jensen.

Fødevareskandalen med udspring i Jørgen A-rullepølser har eksempelvis henover sommeren betydet, at 15 danskere er døde af listeriabakterier.

- Vi synes, at ramsløg er et lovende naturligt middel, som kan putets i økologiske fødevarer og også erstatte nitrit i konventionelle produkter. Det kan fremme brugen af sundere konserveringsmidler, så vi kan undgå de syntetiske, siger Martin jensen.

Smagen er lidt for stærk

Indtil videre er det lykkedes for forskerne, at få ramsløget til at virke optimalt i boullion og marinader.

- Men vi har et stykke vej endnu, inden vi kan få det til at fungere godt i kødprodukterne. Samtidig slås vi også med, at ramsløg smager meget stærkt, men det er vi også ved at løse ved at kombinere det med eksempelvis tyttebær og peberrod, siger Martin jensen.

Han mener, der i løbet af nogle år vil være basis for en egentlig produktion af ramsløg. Lige nu findes den kun i naturen.

Facebook
Twitter