Ramt af vildt vejr: Drone tjekker forsikringsskader på 20 minutter

Det første danske forsikringsselskab har uddannet sin egen dronepilot.

En lokal haglbyge har ødelagt Morten Espelund Pedersens mark.

Derfor ringer han til sin forsikringskonsulent for at få vurderet skaderne fra haglbyen. Men denne gang kommer hjælpen både til fods og i luften. Forsikringsselskabet Tryg har nemlig uddannet sin første dronepilot.

Det skræmmer ikke den vestfynske landmand Morten Espelund Pedersen, at hans forsikringsselskab er begyndt at bruge droner til at besigtige skaderne på hans mark. (Foto: Thea Bjørn)

Dronen kan hurtigt vurdere, hvor meget bygerne har ødelagt marken - og det ligger ikke helt fjernt for en landmand som Morten Espelund Pedersen.

- Vi bruger allerede teknologien i landbruget. Vi bruger satellitovervågning til at se, hvor og hvor meget vi skal gøde vores mark, siger han.

Normalt vil en forsikringsmand, en landmand og ofte også en plantekonsulent hoppe i gummistøvlerne og tage ud på marken for at se, hvor stort et område der er ødelagt.

Men dronerne kan ikke gøre arbejdet alene, mener landmændenes interesseorganisation Landbrug og Fødevarer.

- Dronerne kan hjælpe med at give det store overblik over omfanget af skaden. Men hvor meget en landmand specifikt har tabt, det kræver stadig, at der kommer nogle rigtige øjne på produktet, forklarer Troels Toft, som er sektordirektør.

Sparer flere timers arbejde

Den nye flyvende kollega hos forsikringsselskabet Tryg har base på Fyn, hvor den får mulighed for at flyve rundt i hele Danmark. Til daglig bliver den styret af skade- og forsikringskonsulent Jacob Sandberg, som for nylig er blevet uddannet dronepilot.

Han mener, at han nu kan give kunderne en mere nøjagtig vurdering, og så er han glad for, at han sparer meget arbejdstid.

- Førhen kunne jeg bruge en hel formiddag på at besigtige en mark med kunden, men nu kan jeg selv besigtige marken sammen med dronen på 20 minutter.

- For ikke lang tid siden var der en brand i Svendborg. Her vil det give god mening at bruge en drone til at se, hvor stor skade branden har gjort, og hvor skal vi sætte ind henne, fortæller Jacob Sandberg, skade- og sikringskonsulent hos Tryg.
- For ikke lang tid siden var der en brand i Svendborg. Her vil det give god mening at bruge en drone til at se, hvor stor skade branden har gjort, og hvor skal vi sætte ind henne, fortæller Jacob Sandberg, skade- og sikringskonsulent hos Tryg.

Ifølge forsikringsselskabernes brancheorganisation Forsikring og Pension overvejer flere selskaber at gøre det samme, når de i fremtiden er ude og undersøge skader. Det skal i sidste ende også gavne kunderne.

- Når noget bliver nemmere, bliver det også billigere. Det giver i sidste ende også gevinst for kunderne, for alt andet lige kan vi sætte prisen ned på forsikringerne, fortæller direktør Thomas Brenøe.

Tryg kan ikke sige, hvornår private kunder får glæde af dronerne. Det er nemlig de store erhvervskunder, som står først i køen.

Facebook
Twitter