4.338 timers frivilligt arbejde har gjort Svendborg til en renere by.
Fem frivillige kvinder, der kalder sig Rappenskralderne, har siden 2014 brugt tusindvis af timer på at samle skrald ind i Svendborg.
Initiativet til Rappenskralderne blev taget af Ingrid Marie Nielsen, fordi hun blev generet af al det skrald, der flød i gaderne, og samtidig gerne ville gøre noget for at få en ren by og være et godt forbillede.
- Det generer os - også for miljøets skyld - at der bliver smidt så meget, og så håber vi, at det betyder, at de mennesker, der smider affald, tænker sig om og tænker, at det skal vi ikke gøre mere, siger Ingrid Marie Nielsen.
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a5a4b72876187a410d065838b
I 2017 samlede de 644 sække, og i den tid, hvor Rappenskralderne har været på gaden for at samle skrald, har de i alt indsamlet 2.703 sække med affald, og ifølge initiativtageren er niveauet af skrald faldet igennem årene.
- Vi kan tydeligt se og mærke, at byen er blevet meget renere. For fire år siden, der kunne vi jo samle sække, nu er det ikke nær på samme måde, siger Ingrid Marie Nielsen.
Om det er Svendborggenserne, der er blevet mere renlige, eller om det er den store indsats med indsamling af skrald, der har gjort underværker, er ikke til at gennemskue, men initiativtageren mener ikke, at de bliver arbejdsløse i fremtiden.
- Vi kan altid finde noget. Der er jo dem, der ikke kan finde ud af at finde skraldebøtten, og det bliver der ved med at være, siger Ingrid Marie Nielsen.
De finder alt mellem himmel og jord iblandt skraldet og har blandt andet fundet en bibel og et par underbukser, men det sjoveste Ingrid Nielsen har fundet er et gebis.
Rappenskralderne oplever, at folk begynder at kende dem på gaden, og de får også søde hilsner på deres Facebookside, hvilket gør dem glade.
- Vi føler, at folk er tilfredse med det og er taknemmelige for det, så vi bliver bare glade, siger Ingrid Marie Nielsen.
I 2018 regner rappenskralderne med, at det kan blive nødvendigt at udvide deres rute, fordi der simpelthen ikke er skrald nok på den eksisterende rute.