Realkreditklemme: Købmands-par fanget i deres egen butik

En lille købmandsbutik i Gudme på Sydfyn er efter fire års forsøg stadig til salg, og nu er ejerne ved at være desperate. Interesserede købere kan ikke overtage butikken, fordi realkreditinstitutterne afviser at låne penge ud til ejendomme i udkantsområder.

Købmandsbutikken må i yderste konsekvens dreje nøglen om. Indehaverne føler sig fanget, fordi de trods interesserede købere, ikke kan få solgt butikken. (Foto: Danni Christensen © DR PENGE)

Parret Inger-Margrethe og Søren Sørensen har forsøgt at sælge deres købmandsbutik Din Købmand i Gudme de sidste fire år, men trods ministermøde og 5-6 seriøst interesserede købere er butikken endnu ikke solgt.

Købmandsparret vil gerne på pension, og de frygter udover økonomien for deres helbred, siger Søren Sørensen til P4 Fyn:

- Jeg håber på, at der snart sker et eller andet, så vi kan holde op, for det trænger vi efterhånden til.

Ifølge købmandsparret er de interesserede købere gang på gang blevet afvist i banker og realkreditinstitutter, når køberne ville låne penge til butikken med den begrundelse, at det ikke er en god forretning at låne ud i udkantsområder.

Ministermøde har ikke båret frugt

I efteråret besøgte Inger-Margrethe Sørensen Christiansborg og by-, bolig- og landdistriktminister Carsten Hansen og appellerede til hans indblanden overfor realkreditinstitutterne.

Hendes ønske var især, at realkreditinstitutterne skulle komme på besøg i købmandsbutikken og ikke afvise lån fra skrivebordet.

Det er ikke sket endnu, siger en skuffet Inger-Margrethe Sørensen:

- Hvis realkreditinstitutternes medarbejdere bare ville komme ud og snakke med os ansigt til ansigt, så vi kunne snakke med dem og fortælle dem, hvad det betyder for os og lokalsamfundet, at de afviser at låne ud til os i udkantsområderne.

Carsten Hansen holder øje

Ministeren siger, at der er politisk øje på realkreditternes udlån til udkantsområderne. Men Carsten Hansen kan ikke blande sig yderligere i realkreditinstitutternes forretning:

- Når vi kigger på tallene, så bliver der faktisk lånt penge ud. Belåningsgraden er større i landdistrikterne, end den er i mellembyerne, men det betyder jo ikke, at man bare låner ud til huse, der ikke kan sælges.

Inger-Margrethe og Søren Sørensen er efterhånden så desperate, at de overvejer at udleje eller forpagte butikken med økonomiske konsekvenser til følge.

I aften viser DR Dokumentar dokumentaren Sikke tømmermænd om finanskrisen. Den bliver vist i aften klokken 20.40 på DR1.

Facebook
Twitter