Region Syddanmark: Bliv behandlet for angst over internettet

Som landets første region har Region Syddanmark indført internetbehandling af angst og depression. Det har vist sig at være en stor succes.

For to år siden blev Anna Løgstrup ramt af angst for at køre over broer. Hun er ikke i tvivl om, at internetbehandlingen FearFighter virker. (Foto: © Dr Fyn)

Nu kan du droppe den aftalte tid hos psykologen og få i stedet behandling hjemme foran computeren.

Som den første region i Danmark har regionen indført programmet FearFighter, hvor mennesker med angst kan få internet-terapi.

Indtil videre har 20 patienter været igennem projektet, og næsten lige så mange er netop i gang med et forløb. De foreløbige resultater er gode, fortæller afdelingschef i Telepsykiatrisk Center, Claus Færch:

- FearFighter er et tilbud, som borgerne foretrækker, og samtidig får de det bedre, så behandlingen virker, siger han.

Regionens psykiatere bruger også nettet til at tale med for eksempel spiseforstyrrede unge, der er blevet udskrevet.

Angst for broer

En af dem, der har været igennem FearFighter er Anna Løgstrup, der for to år siden udviklede alvorlig angst for at krydse Storebæltsbroen.

- Jeg sidder alene i bilen og får pludselig voldsomme symptomer på angst. Jeg får hjertebanken, synsforstyrrelse og hurtigt åndedræt. Jeg bliver bange for, at jeg ikke kan styre bilen, siger hun.

Anna Løgstrup fortsætter efterfølgende sin tur over broen, men de følgende uger oplever hun de samme symptomer, hver gang broen er i sigte. En udfordring, hun skal overkomme dagligt, da hun får arbejde på Sjælland.

- Jeg tager kontakt til min læge, der ikke er i tvivl om at det er angst. Men jeg var for gammel til at få en henvisning, fordi jeg er over 38 år. Min mand finder tilbuddet om FearFighter, og kort efter får jeg en tid, siger Anna Løgstrup.

Behandling har betydet alt

Hun har nu været igennem projektet, der består af 10 trin, der skal gennemføres hjemme ved computeren. Undervejs i forløbet har hun også korte telefonsamtaler med en psykolog. Den kombination har en stor betydning:

- Den personlige samtale med psykologen over telefon er supergod, så man ikke sidder alene med et langt program. Samtidig har jeg kunnet tage behandlingen i en travl hverdag. Du kan passe et arbejde og samtidig være i behandling, siger Anna Løgstrup.

Hun er ikke i tvivl om at internetterapien virker:

- Det har betydet alt. Jeg tror vitterligt, at jeg godt kunne have endt i en depressiv lignende tilstand, hvis ikke jeg havde fået internet-terapi, siger hun.

International opsigt

Region Syddanmarks internet-psykiatri fungerer så godt, at det har vakt opsigt uden for landets grænser.

I denne uge har Telepsykiatrisk Center i Odense haft besøg af delegationer fra blandt andet Taiwan, Tyskland, England og Estland.

Gæsterne vil gerne vide, hvordan det teknisk kan gøres til et tilbud for alle patienter, der helst vil have hjælpen hjemme foran skærmen, fortæller afdelingschef Claus Færch:

- Andre steder arbejder man med innovation og udvikling, men meget få kender til at få det til at virke i et sygehus. Der har vi erfaringen med at få det ud og virke i praksis, siger han.

Der er stor international efterspørgsel efter behandlingen over nettet, fortæller Doktor Balu Pitchiah, der arbejder som psykiater i London.

Virker lige så godt som ansigt til ansigt

- Stadig flere efterspørger løsninger på internet og computeren, og vi har altid haft store problemer med at løse det rent praktisk. Selvom teknologien er velkendt, så handler det om at gøre det muligt for lægerne at bruge det hver dag, så det gavner patienterne, siger han til DR Fyn.

De hidtidige erfaringer viser, at internet-terapi virker lige så godt som terapi ansigt til ansigt.

FearFighter har været en del af Region Syddanmarks tilbud siden 1. marts. Det er gratis at deltage, og man får en aftale ved at henvende sig til regionen.