Region Syddanmark udbetalte 30 mio. kroner til kriseramt selskab

Region Syddanmark har stik imod reglerne betalt 30 millioner kroner for meget til kriseramt ambulanceselskab.

Koncerndirektør i Region Syddanmark´, Rikke Vestergaard, kalder hændelsen meget beklagelig. Der er indkaldt til hastemøde med Bios torsdag morgen. (Foto: DR Syd © phkfoto.dk)

Region Syddanmark har betalt mere end 30 millioner kroner for meget til Bios, som ambulanceselskabet nu skal betale tilbage til regionen. Det erkender man i Region Syddanmark, der nu har indkaldt Bios til hastemøde torsdag morgen.

- Som det ser ud nu, så har vi ved en fejl udbetalt en måned for meget til Bios. Jeg er ret sikker på, at der er tale om en fejl, siger Rikke Vestergaard, koncerndirektør i Region Syddanmark.

Bios afleverede tirsdag et forsinket et regnskab med et underskud på 42 millioner kroner før skat for 2015 og har aktuelt alvorlige likviditetsproblemer.

Region Syddanmark skal ifølge kontrakten med ambulanceselskabet Bios betale omkring 30 millioner kroner forud hver måned. Men ifølge det regnskab, der blev offentliggjort tirsdag, havde regionen pr. 31 december 2015 betalt næsten 62 millioner kroner i forudbetalinger til ambulanceselskabet, der igennem vinteren 2015 og i løbet af 2016 har kæmpet med likviditeten.

Regionen har brugt det meste af i går onsdag på at gennemgå udbetalingerne til Bios i både 2015 og 2016 efter Fyens Stiftstidendes henvendelse om den dobbelte forudbetaling.

Det resulterede onsdag aften i en mail til Regionsrådet, hvor regionen erkender, at Bios stik imod reglerne har fået en måneds betaling for meget.

Her er mailens fulde ordlyd:

”Kære Regionsråd, Af Bios' netop offentliggjorte regnskab for 2015 fremgår det, at Bios har "modtagne forudbetalinger fra kunden” på 61,948 mio. kr. Vi har undret os over det høje beløb. Det har givet anledning til, at vi har gennemgået alle betalinger til Bios i 2015 og 2016. Vi kan konstatere: - at der har været fejl i de faktura, Bios har sendt til regionen bl.a. med manglende eller forkerte månedstekster - at vi i vores økonomikontroller ikke har fanget en månedsbetaling, som Bios har fået for meget - altså én månedsbetaling en måned for tidligt - at det således er en fejl, at Bios har fået betaling for mere end en måned forud - at vores tolkning af kontraktens ordlyd "månedlig forud" tilsyneladende ikke er den samme som Bios’ - at vi nu vil tage en drøftelse med Bios i morgen om afdragsordning, så betalingsforholdene kan normaliseres hurtigst muligt.”

Fyens Stiftstidende var onsdag i kontakt med Bios-direktør Morten Hansen om sagen, men herfra lød beskeden, at der ikke var noget at komme efter. Ifølge Morten Hansen skyldtes den dobbelte forudbetaling, at regionen på grund af juleferien lavede en indbetaling i slutningen af 2015 i stedet for i starten af 2016.

Fyens Stiftstidende har forsøgt at få en kommentar fra Stephanie Lose (V), regionsrådsformand, og Poul-Erik Svendsen (S), næstformand, men ingen har reageret på avisens henvendelse.

Fyens Stiftstidende har også forsøgt at få en kommentar fra Bios-direktør Morten Hansen på baggrund af de seneste oplysninger, men han har heller ikke reageret på avisens henvendelse.