Rekordmange voldsepisoder i Nyborg Fængsel

Sidste år blev fængselsbetjente i Nyborg Fængsel udsat for vold 73 gange.

For et år siden blev en fængselsbetjent skudt tre gange i benet foran Nyborg Fængsel. (Foto: Maria Larsen © DR-Fyn)

Sidste år slog antallet af episoder med vold mod uniformeret personale i Nyborg Fængsel rekord. 73 gange blev en fængselsbetjent udsat for vold. Året før var det tal 25.

Ifølge institutionschef i Nyborg Fængsel, Henrik Marker, kan stigningen forklares med, at flere er begyndt at afsone i fodlænke og åbne fængsler. Det betyder, at mange af de mest hårdkogte bliver samlet i de lukkede fængsler som eksempelvis Nyborg Fængsel.

- Den gruppe, der er tilbage i de lukkede fængsler, er mere bandemedlemmer og måske indsatte, der har begået en grovere form for kriminalitet, siger han.

Voldsepisoder i Nyborg Fængsel
  • 2013: 23
  • 2014: 20
  • 2015: 25
  • 2016: 73
  • 2017 til og med juni: 37

Kilde: Nyborg Fængsel

De seneste tal fra Kriminalforsorgen viser, at der var 621 episoder med vold eller trusler mod Kriminalforsorgens ansatte i 2016. Heraf skete 202 i forbindelse med magtanvendelser. Tallene dækker både episoder i og udenfor fængslerne. Det er 220 episoder flere end i 2015.

Formand for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, forklarer stigning med, at de fanger, der sidder i fængslerne nu, er mere voldsparate end tidligere.

Presset fra fangerne mod betjentene fik et ekstra hak opad, da en fængselsbetjent for et år siden blev skudt i benet udenfor Nyborg Fængesel, mener Kim Østerbye, der oplever, at særligt de fængsler, hvor mange bandemedlemmer afsoner, er under pres.

- Tidligere har vi måttet leve med, at der i perioder er fanger, der slår os ned på arbejdet eller opfører sig sindssygt. Vi har aldrig før, så massivt som de sidste par år, set en særlig gruppering i samfundet forfølge fængselsbetjente på vej til og fra arbejde og på bopælen, siger han.

I Nyborg Fængsel ser tendensen fra 2016 ud til at fortsætte i 2017. I det første halvår af 2017 har der været 37 voldsepisoder i fængslet.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.