Rettidig operation af diskusprolaps får folk tilbage i arbejde

Patienter sygemeldt med en diskusprolaps, bør opereres inden for tre måneder, så de hurtigt kan vende tilbage til jobbet.

Av! 5-6.000 danskere bliver hvert år opereret for diskusprolaps i lænden. (Foto: Colourbox © Colourbox)

Kom under kniven i rette tid, og kom tilbage på arbejdsmarkedet.

Et nyt studie fra Rygcenter Syddanmark i Middelfart og Arbejdsmedicinsk Klinik i Esbjerg viser, at 80 procent af de sygemeldte patienter med diskusprolaps, som bliver opereret inden for tre måneder, kommer tilbage i arbejde.

Kun 46 procent kommer vender tilbage til arbejdsmarkedet, hvis der går længere tid, før de bliver opereret.

- Hvis folk er sygemeldt, skal de opereres inden for tre måneder, så får man flest tilbage på arbejde. Vi skal ikke behandle flere prolapser, vi skal behandle på det rigtige tidspunkt, siger overlæge Carsten Ernst fra Rygkirurgisk Afdeling på Middelfart Sygehus til DR Fyn.

Store gevinster at henteOmkring fire procent af den danske befolkning får diskusprolaps, som forvolder smerter, i løbet af livet.

Ifølge sundhed.dk bliver 5-6.000 danskere hvert år opereret for diskusprolaps i lænden.

Hvert år er danskerne sygemeldt to millioner dage på grund af rygsmerter. Det koster samfundet over syv milliarder kroner i tabt arbejdsfortjeneste, viser tal fra Vidensråd for Forebyggelse.

Derfor kan der være store gevinster at hente både for samfundet og for det enkelte menneske.

- Samfundsøkonomisk er det enormt interessant. Det er alt andet lige smartere, at folk er selvforsørgende i stedet for at være på en eller anden form for overførselsindkomst, siger overlæge på Rygkirurgisk Afdeling Mikkel Andersen.

Operation er sidste udvej

Undersøgelsen giver ikke svar på, om folk kommer tilbage i job på grund af timingen af operationen. Eller om der er andre faktorer, eksempelvis at folk mister deres job, hvis de er sygemeldt for længe. Det skal kommende planlagte studier belyse.

Lægerne påpeger, at diskusprolapspatienter bør behandles med anden behandlingsform end kirurgi i op til tre måneder.

Oftest går en diskusprolaps væk af sig selv med hjælp fra eksempelvis træning, fysioterapi eller medicins behandling.

Tjek hver 14. dag

De fynske læger anbefaler, at patienter med stærke smerter går til tjek hver 14. dag. Hvis der ikke sker bedring eller ligefrem forværring, skal patienterne MR-skannes og vurderes med henblik på en operation.

Studiet inkluderer data fra 1083 patienter, som blev opereret for en diskusprolaps på rygcentret fra 1. juni 2009 til 31. december 2013.

Gennemsnitsalderen for patientgruppen var 47 år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk