Revolutionerende fodboldcenter til over 200 millioner kroner er præget af strid

Syddansk Universitet, Odense Kommune og toppen af dansk fodbold vil bygge et nationalt fodboldcenter i Odense. Tidligere U21-landstræner Keld Bordinggaard anklager parterne for at have taget hans idé.

(Foto: Mads Høy Thyrsted Laursen / DR Fyn)

Et samlingspunkt, som skal revolutionere dansk fodbold på alle niveauer.

Sådan kan man opsummere visionen for et ambitiøst fodboldprojekt fra Syddansk Universitet, Odense Kommune, DBU og Divisionsforeningen kaldet National Football Center Denmark (NFCD), der nu er tættere end nogensinde før på at blive til virkelighed.

Centeret, som forventes at koste over 200 millioner kroner, skal efter planen opføres klods op ad Syddansk Universitet i Odense på de arealer, som i dag er hjemmebane for fodboldklubben B1913.

Her vil man samle bredden, u-landsholdene, kvindelandsholdet og kombinere det med førende fodboldforskning.

National Football Center Denmark
  • Opføres af Syddansk Universitet, DBU, Divisionsforeningen og Odense Kommune på de arealer, som i dag huset fodboldklubben B1913, der ligger klods op ad universitet.
  • Skal samle dansk fodbolds mange interessenter og sørge for at udvikle fodbolden i Danmark på både bredde og elite niveau.
  • Skal styrke forskningen indenfor fodbold i alt fra præstationsanalyser på elite niveau til fodbold som sundhedsfremmende sportsgren.
  • Skal blandt andet være sted for de dansk U- og kvindelandshold. Derudover skal klubber kunne leje sig ind og bruge centrets baner og topmoderne teknologiske systemer.
  • Koster samlet over 200 millioner kroner at opføre. Pengene skal hentes via fonde.
  • Har et driftsbudget på 14 millioner kroner om året.

Men allerede inden første spadestik er taget, er fodboldcentret præget af uenighed og splid.

Fodboldmand dømt ude

Tidligere U21-landstræner og assistent på landsholdet, Keld Bordinggaard, er gået fra at blive anerkendt som NFCD’s ophavsmand til at være fjernet fra projektet.

National Football Center Denmark bliver nu fremført som SDU, DBU, Divisionsforeningen og Odense Kommunes projekt. Det sker blandt andet i et såkaldt prospekt på 29 sider, hvor NFCD præsenteres.

Her er lange passager taget direkte fra en anden beskrivelse, som Keld Bordinggaard og SDU færdiggjorde i 2016, hvor Bordinggaards firma også er krediteret. Derudover er navnet NFCD, Bordinggaard opfandt i 2013, det samme i det nye materiale.

Det kan DR Fyn og Jyllands-Posten dokumentere via en række dokumenter og aktindsigter hos Odense Kommune og Syddansk Universitet.

Slås om idéen

Dokumenterne viser også, at Bordinggaard og SDU strides om hvem, der fik idéen til centret, og hvordan Keld Bordinggaard skal honoreres for sin idé og sit arbejde. Det selvom SDU’s rektorsekretariat har bekræftet begge ting ville blive tilfældet.

- Det kan ikke bestrides, at jeg er ophavsmand og initiativtager til projektet. At jeg er omdrejningspunkt i udviklingen af det. Det kan heller ikke bestrides, at de øvrige parter synes godt om projektet, for de har allerede taget det til sig, siger Keld Bordinggaard.

Det kan ikke bestrides, at jeg er ophavsmand og initiativtager til projektet.

Keld Bordinggaard

- Det kan heller ikke bestrides, at jeg skal honoreres for mere end konsulentarbejde. Det skriver SDU selv i interne mails. Det, vi er uenige om, er, hvordan dette skal afsluttes til alles tilfredshed, siger Keld Bordinggaard.

Har selv valg at stå ude

Interne dokumenter hos SDU viser, at universitet siden august 2016 har forsøgt at fjerne Bordinggaard fra projektet mod, at han modtager en kompensation på maksimum 100.000 for fire års arbejde uden garanti om at kunne komme tilbage i projektet.

Det uden protest fra hverken DBU, Divisionsforeningen eller Odense Kommune.

Lederen af Institut for Idræt og Biomekanik på SDU, Jørgen Povlsen, mener, at Keld Bordinggaard selv har forladt projektet, fordi Bordinggaard ikke har ønsket at underskrive den konsulentaftale, SDU har fremlagt ham.

Hverken SDU, DBU, Divisionsforeningen eller Odense Kommune har tænkt sig at sætte projektet på standby til trods for striden mellem førstnævnte og Keld Bordinggaard.

SDU: Vi har opført os ordentligt

-Jeg ser det ikke som en hindring. Jeg ser det som et benspænd. Jeg synes, at vi har opført os ordentligt.

Vi har været anstændige og indstillet på at aflønne hele vejen igennem.

Jørgen Povlsen, leder af Institut for Idræt og Biomekanik, SDU

Keld Bordinggaard afstår selv fra at underskrive en konsulentkontrakt, og derfor har vi ikke mulighed for at holde ham i projektet, siger Jørgen Povlsen og fortsætter:

- Når der så kommer en fordring om et beløb på 12 mio. kr. for en idé, som er et helt andet sted i dag, er det umuligt for os at fortsætte det samarbejde, fortæller institutlederen.

Keld Bordinggaard overvejer nu sit næste træk.

- Hvis jeg skal være imponeret over noget, må det være, at de fire interessenter har turdet gå den vej og fjerne mig fra projektet. Det har de givet gjort i en forventning om, at jeg ikke ville agere på det. Men den her sag fiser ikke bare ud, siger Keld Bordinggaard.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.