Rigspolitiet til kommunerne: Hold øje med børn og unge efter terrorangreb

Skoler og ungdomsuddannelser skal være ekstra opmærksomme de næste to uger.

Nu beder Politiets Efterretningstjeneste, Rigspolitiet og andre myndigheder at holde øje med, om børn og unge udviser radikaliseret adfærd. (Foto: Grafik: Mathias Jacobsen)

'Kommer det også til at ske i Danmark?'

Nervøsiteten stiger på skoler og ungdomsuddannelser efter drabet på en skolelærer i Paris.

Skolelæreren havde vist Muhammedtegningerne for sin klasse. Dét fik den 18-årige gerningsmand til at skære halsen over på underviseren.

Politiets Efterretningstjeneste, Rigspolitiet og andre myndigheder herhjemme har derfor sendt et brev ud til alle kommuner, hvor de beder om en ekstra opmærksomhed på børn og unge de næste 14 dage.

- Alle dem, der har med børn og unge at gøre, skal være obs på, om nogle af deres elever viser tegn på radikalisering, fortæller politiinspektør Claus Birkelyng fra Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter, NFC.

I brevet står der, at på grund af 'drabene i Frankrig og den politiske debat omkring det herhjemme opleves en stigende usikkerhed blandt borgere og frontpersonale.' Frontpersonale er eksempelvis undervisere og andre kommunale ansatte.

Det betyder, at de skal henvende sig til politiet, hvis de bliver udsat for trusler. Uanset om de tror, at truslen er reel eller ej.

Debat om tegninger i undervisning

En af dem, som skal holde et ekstra vågent øje med sine elever, er Jan Andersen. Han er skolelærer på Rosengårdsskolen i Odense, og han er glad for, at myndighederne træder til.

- Det er altid godt med en opmærksomhed, og det kommer ind i en hverdag, hvor vi forsøger at få alle elever ind i fællesskabet.

Debatten om Mohammedtegningerne og ytringsfriheden er igen blusset op. Senest blev flere gymnasielærere i tvivl, om de trygt kan bruge tegningerne i deres undervisning, og det er ingen undtagelse på Rosengårdsskolen i Odense.

- Det gør altid indtryk på mig, når tragiske hændelser sker for skolelærere. Det er min profession. Så du vender selvfølgelig lige dit job i hovedet en ekstra gang, fortæller Jan Andersen.

Jan Andersen er lærer på Rosengårdskolen i Odense. Han er en af dem, som nu skal være ekstra opmærksom på sine elever. (Foto: Jens Baisgaard)

Det er ikke kun skolelærerne, den skærpede opmærksomhed gør indtryk på.

- Det er beklageligt, at vi er nået dertil, hvor vi skal have sådanne skrivelser. Det er jo desværre virkeligheden, vi lever i, fortæller SSP-konsulent i Randers Claus Hansen.

Men det er vigtigt, at lærere såvel som andre kommunale ansatte ved, hvem de skal kontakte, hvis de bliver utrygge, vurderer myndighederne.

- Vi skal skabe tryghed, så en lærer ved, hvor de skal gå hen, hvis de har en elev, der viser tegn på radikalisering, forklarer politiinspektør Claus Birkelyng.

På trods af en øget opmærksomhed føler skolelærer Jan Andersen ikke, at han er bange for at gå på arbejde.

- Det betyder meget, hvis en elev begynder at ændre sin normale adfærd. Men du kan først se på lang sigt, om der tegner sig et nyt mønster, siger han.

- Så jeg er ikke bekymret - for du kan ikke bare gå ud i klasserne og finde nogen, der er radikaliseret.

Myndighederne vurderer efter de næste 14 dage med skærpet opmærksomhed, om perioden skal forlænges.

Facebook
Twitter