Røg ud af vinduerne og høj bas: Hashvrag skal få flere unge til at gennemføre uddannelse

I Odense Kommune tages der utraditionelle metoder i brug for at blive hashfri uddannelsesby inden 2025.

'Hashvraget' har med røg ud af vinduet og rapmusik i højtalerne i denne uge kørt rundt til 13 ungdomsuddannelser i Odense for at nå målet om at blive en hashfri uddannelsesby inden 2025. (Foto: Carl Odorico)

Hvad gør man, hvis man som kommune mener, at der er for mange, der ikke kan gennemføre en uddannelse på grund af et hashmisbrug?

Man allierer sig med et hashvrag.

Det er i hvert fald strategien i Odense Kommune.

Her har man sat et mål om, at kommunen i 2025 skal være en hashfri uddannelsesby.

Derfor tager de utraditionelle metoder i brug for at fange de unges opmærksomhed.

En gammel Volkswagen Lupo L3 - hashvraget.

Med høj rapmusik og røg ud af vinduerne har bilen i denne uge tourneret rundt på kommunens 13 ungdomsuddannelser.

Det går ikke ubemærket hen i skolegården foran HF i Odense.

- Jeg synes, det er fedt. Det fanger opmærksomheden, og man lægger mærke til den. Blandt andet fordi de spiller musik, som passer til vores musiksmag. Jeg tænker, det er en god måde at komme ud og lave noget andet end et foredrag, siger Benjamin Poulsen, der går i 1.q.

Han bakkes op af klassekammeraten Trine Jørgensen.

- Jeg synes, det er en mega fed idé. Det rammer godt. Da jeg var på vej til skole, tænkte jeg: 'Hvorfor holder der en bil inde i skolegården?'. Jeg synes, den rammer rigtig godt, så jeg håber, at folk tænker over det, forklarer hun.

Mindre hash mere uddannelse

Formålet med at have færre unge, der ryger hash, er, at Odense Kommune vil have flere til at tage en uddannelse.

Her er hashvraget en central del af kampagnen.

- Vi håber, at det bliver en lille opmærksomhed i forhold til, at det sjældent er en super god idé at ryge en masse hash samtidig med, at man gerne vil tage en uddannelse, forklarer Torben Vangsted, der er rusmiddelkonsulent i Odense Kommune.

Bilen skal ses som et alternativ til de mere klassiske foredrag, ligesom der også er lavet undervisningsmateriale, så man kan tale om rusmidler i 14 forskellige fag.

- Vi gør det som en del af en større indsats. Vi tænkte, at det ville være godt at have en lidt anden vinkel på det. Det er et forsøg på at ramme de unge, hvor de er. Det er lidt en prank på, at vi i perioder oplever, at der er nogen, der kører rundt på skolerne og prøver på at sælge hash eller andre rusmidler til de unge, fortæller Torben Vangsted.

Ifølge Trine Jørgensen rammer kampagnen plet.

- Jeg kender selv et par stykker, der tyer til den fede. Og jeg synes, det er irriterende, at folk bliver sløvere. Jeg synes, de bliver en smule drænede af det, så jeg synes, det er en fed idé og en mega god kampagne, de har stablet på benene, siger hun.

Som en del af kampagnen vil Odense Kommune give "skæve" facts om hash via de sociale medier. (Foto: Jonatan Grau Møller)