Rygeforbud forarger advokat: Forslag er hul i hovedet

Regeringens forslag om rygeforbud i fængslerne er virkelighedsfjernt og et indgreb i de indsattes frihed, mener forsvarsadvokat Mette Grith Stage.

Hvis det nye forslag træder i kraft, må de indsatte ikke længere ryge inden døre. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Onsdag fremlagde justitsminister Søren Pind (V) et lovforslag, der skal sætte en effektiv stopper for røgen i landets arresthuse og fængsler.

Men forslaget er hul i hovedet og virkelighedsfjernt, mener forsvarsadvokat Mette Grith Stage.

- Det er et indgreb i de indsattes personlige frihed, og det vil skabe en meget anspændt stemning mellem fængselsbetjente og de indsatte, siger hun.

Forslaget om rygeforbud bag murene stammer fra Socialdemokaterne, der har foreslået det af hensyn til fængselsbetjentene, fortæller retsordfører Trine Bramsen (S).

- Vi vil beskytte de ansatte mod passiv rygning, og så skal der gælde de samme regler som alle andre steder i den offentlige sektor, siger hun.

Trine Bramsen nævner desuden, at de indsatte kan ryge på fængslets udendørsarealer. Men den kommentar giver Mette Grith Stage ikke meget for.

- Det er et udtryk for, at man ikke aner, hvordan forholdene er i et arresthus eller fængsel. Klienterne sidder indenfor 23 timer i døgnet og har en halv til hel time i gården, hvor de kan ryge. Men hvad så med resten dagen?, siger hun.

Ifølge lovforslaget vil det koste en disciplinær straf i form af en advarsel, bøde eller en tur i en strafcelle, hvis de indsatte bryder det indendørs rygeforbud.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk