Rygning forbudt i arbejdstiden – er det okay?

Er et rygeforbud på jobbet for restriktivt? Ja, mener HK. Blot et vilkår, siger Middelfart Kommune.

Middelfart Kommune har haft rygeforbud, og det har ikke givet problemer, lyder det fra bæltbyen. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Skod smøgen, mens du arbejder. 15 kommuner har indført total røgfri arbejdstid, hvilket betyder, at cirka 85.000 medarbejdere ikke må ryge på deres job.

Men er det i orden? Formanden for HK Midt, Pia Tørving, kalder et totalforbud for restriktivt:

- Man går ind og bestemmer over folk, når de holder pauser. Hvis man i frokostpausen går ned i byen og kigger på butikker, så må man ikke tage sig en smøg. Det er for voldsomt, siger hun.

Kommunerne burde i stedet tale sundhed med medarbejderne og tilbyde eksempelvis tyggegummi for at hjælpe et rygestop på vej.

Middelfart Kommune har haft et forbud mod rygning i de seneste to år, og ifølge sundhedschef Lis Huge er det den rette vej at gå:

- Det har givet forbavsende få problemer, og i dag er det et vilkår, når man arbejder i Middelfart Kommune.

Den vestfynske kommune indførte forbuddet for at forbedre medarbejdernes sundhed, men om det har virket, og hvor mange der har kvittet smøgerne, har kommunen ikke tal for.

HK Midt, som repræsenterer medarbejdere i Middelfart, fortæller, at man ikke har fået nogen reaktioner eller rejst nogen sager på baggrund af forbuddet i bæltbyen.

Middelfart Kommune forklarer, at overtrædelser vil føre til en tjenstlig samtale, men at kommunen endnu ikke har haft brug for at tage sanktioner i brug.

Facebook
Twitter