S: Økologisk tilbagetog er løftebrud og en skandale

Regeringen dropper målsætning om økologisk landbrug, og det vækker harme og bekymring fra både politikere og i landbruget.

Regeringen dropper økologi-målsætning, og den beslutning møder kritik fra både politiske modstandere, men også i landbruget, hvor der er brug for økonomisk opbakning, lyder det. (© Colourbox)

Der er ikke mange positive reaktioner på, at regeringen nu dropper målsætningen om, at det økologiske landbrugsareal skal være fordoblet i 2020 i forhold til arealet i 2007.

Den tidligere fødevareminister Dan Jørgensen (S) løfter pegefingeren og kalder regeringens prioritering et kæmpe løftebrud. - Venstre sagde under valget, at vi i rød blok lavede skræmmebilleder, når vi sagde, at Venstre ville skære ned på økologisk landbrug. Men nu er blå blok ved magten, og det første de gør, er at drosle ned. Det er dybt skuffende, for vi er verdensførende i Danmark på økologi. Hvis vi skal have god dyrevelfærd og ikke mindst skabe grønne job, så skal der politisk opbakning og økonomisk støtte til, siger han.

Socialdemokraternes landbrugs-og fødevareordfører Simon Kollerup er enig. - Det er en skandale, at man smider en rigtig og meget god økologisk målsætning over bord ganske kort tid efter, at man har fået regeringsmagten, siger han til Altinget.

Venstre lavede selv øko-mål

Det var ellers Venstre selv, der som regeringsparti i 2009 var med til at formulere det økologiske mål. Men tidligere fredag kom denne udmelding:

- Regeringen finder det uhensigtsmæssigt at være bundet af en kvantitativ målsætning, som ikke er realistisk, men fastholder en ambition om at fremme økologiomlægningen, så det økologiske areal og ikke mindst produktionen kan vokse, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet.

Regeringen har ikke varslet nedskæringer i økologien i forbindelse med den droppede målsætning, men beslutningen får betydning, lyder det fra Socialdemokraterne.

- Det er svært ikke at læse ministerens udmelding som en neddrosling af økonomien. Hvis ikke man har tænkt sig at skære, hvorfor så droppe målsætningen? Det synes jeg er meget besynderligt, siger Dan Jørgensen.

Økologi slår rekord

Desuden falder regeringens udmelding sammen med en ny opgørelse fra NaturErhvervsstyrelsen, der viser, at rekordmange landmænd ønsker at omlægge til økologi. I år har 228 danske landmænd tilmeldt 22.000 hektar jord til økologisk omlægning. 124 af landmændene er helt nye økologer. I Danmarks Naturfredningsforening forstår man slet ikke regeringens beslutning. - Det er et klart signal om, at man ikke ønsker den økologiske vej, selvom det både giver en renere natur og bedre tal på bundlinjen for de landmænd, der vælger at dyrke deres produkter uden gift. Det er en lose-lose situation, og det er helt uforståeligt, at regeringen gør det her, siger foreningens præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen, i en pressemeddelelse.

Helt forkert vej at gå

En af de landmænd, der står midt i en økologisk omlægning, er Jens Peter Bredholt fra Middelfart. Han meldte sig under det røde økologimærke i 2013, og først efter fire år kan han kalde sig økologisk landmand. Ud over den tidskrævende omlægning, spiller økonomien også en stor rolle, og derfor får regeringens udmelding usikkerheden til at spire.

- Det er den helt forkerte vej at gå. Der er et stort marked, og forbrugerne vil gerne have økologiske produkter. Samtidig overvejer mange landmænd at omlægge deres konventionelle landbrug om til økologisk, og når fremtiden ser usikker ud, kan det få konsekvenser for den beslutning, siger han.

Jens Peter Bredholt er dog ikke i tvivl om, at det økologiske landbrug vil slå igennem, fordi efterspørgslen på økologiske varer stiger. Men med manglende politisk opbakning bliver det vanskeligere for ham og hans økologiske landmandskolleger.

- Det vil få negativ betydning. Økonomisk støtte skal til for at holde momentum oppe. Derfor skal politikerne klart holde fast i de midler, metoder og muligheder for at give os støtte, siger han. Omkring 120.000 hektar landbrug mangler at blive omlagt, for at målet kan nås, og det vurderer regeringen at være urealistisk inden 2020.