Sankthans er reddet i 11 kommuner: Afbrændingsforbud ophævet

Vådt vejr og lavere temperaturer får flere kommuner til at ophæve afbrændingsforbud og tillade bål til sankthans.

Flere steder i landet kan man alligevel opleve sankthansbål på lørdag. Afbrændingsforbuddet er blevet ophævet i 11 kommuner (Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix 2015) (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Store bål og fællessang.

To ting, der uløseligt hænger sammen med sankthansaften.

Men på grund af det varme og tørre vejr i maj og juni, har der været afbrændingsforbud i 70 kommuner landet over. Noget, der har ført til flere aflysninger af sankthans-arrangementer.

Men de seneste dage har budt på regn, og derfor er forbuddet netop blevet ophævet i ni kommuner.

- I og med at tørkeindekset er faldende, at det har regnet og at der fortsat er en forholdsvis lav temperatur, har vi vurderet, at den umiddelbare antændelsesfare er stærkt mindsket. Derfor kan vi med ro i sindet ophæve afbrændningsforbuddet i vores område, forklarer Jarl Vagn Hansen, der er beredskabsdirektør i TrekantBrand.

Følgende kommuner har pt. ophævet forbuddet mod afbrænding: Billund, Esbjerg, Fanø, Fredericia, Kolding, Middelfart, Silkeborg, Varde, Vejen, Vejle og Viborg.

Bål med omtanke

Allerede i går meldte kommunerne i Silkeborg og Viborg ud, at de ville tillade sankthansbål. Dermed er forbuddet nu ophævet i 11 af landets kommuner.

Det betyder dog ikke, at man bare kan brænde store sankthansbål af uden omtanke. Man skal altid være opmærksom, når man har åben ild.

- Du må sådan set lave et ligeså stort bål, som du vil. Men sørg nu for at holde en vis afstand fra bygninger med hårdt eller stråtag og marker, så du er sikker på, at du ikke får noget flyveild, der skal antænde noget omkring bålet, siger Jarl Vagn Hansen og understreger:

- Man skal altså stadig tage forbuddet meget alvorligt i de kommuner, hvor forbuddet er gældende.

Forbuddet er altså stadig gældende i 59 af landets kommuner. Blandt andet på Fyn, hvor det kun er i Middelfart Kommune, forbuddet er blevet ophævet.

Ifølge Beredskab Fyn er der ikke udsigt til, at resten af Fyn kan komme til at nyde godt af de store sankthansbål.

Facebook
Twitter