Sara stod i gæld til halsen, men fik hjælp: Nu hjælper hun andre

Flere søger hjælp ved frivillige gældsrådgivere, men der mangler frivillige.

Dankortet blev svunget lystigt for 31-årige Sara Troelsdatter fra Odense. Nye tasker, nye sko og cafebesøg med veninderne.

En fed hverdag. Men en hverdag, hvor hun levede over evne.

- Jeg sov ikke godt om natten. Jeg tænkte på, hvordan jeg skulle betale den næste regning, siger Sara Troelsdatter.

For Sara Troelsdatter endte den fede hverdag, da de røde tal på kontoen tikkede ned på et minus på 120.000 kroner. En gæld, der truede med at slå bunden ud at Saras liv.

- Jeg kunne ikke blive ved med at trække over. Jeg havde ingen penge til at betale næste måneds husleje og ville stå uden tag over hovedet, siger Sara Troelsdatter.

Flere opsøger frivillige rådgivninger

Sara Troelsdatter er ikke den eneste med dårlig samvittighed over gæld og dårlig økonomi.

Landets frivillige gældsrådgivere oplever en stor stigning af folk, der ønsker et rådgivningsforløb.

Lone Buchardt, der er leder af forbrugerrådet Tænks gældsrådgivningsprojekt, bekræfter tendensen.

- Vi oplever en helt ekstrem stor efterspørgsel, siger Lone Buchardt. Og det er der især én årsag til.

- Gældsstyrelsen er nemlig begyndt at inddrive. Og det kan vi virkelig mærke, siger Lone Buchardt.

Også KFUMs Social Arbejde oplever, at mange opsøger dem for at komme ud af gældsspiralen.

- Alle vores rådgivninger oplever 10 til 15 procent flere borgere, der søger om hjælp, siger projektleder June Crondahl.

- De har brug for et overblik

Når gældsplagede danskere opsøger de frivillige gældsrådgivere, så kan de ende foran 26-årige Patrick Jensen, der hjælper dem med at samle gældsbrikkerne.

Til daglig er han jurist hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Og så er han frivillig gældsrådgiver hos Forbrugerrådet Tænk.

- Dem, der kommer her, har brug for et overblik og et start- og et slutresultat, siger Patrick Jensen.

26-årige Patrick Jensen hjælper andre med at komme ud af deres gæld. (Foto: Thomas Dinsen)

Alle slags mennesker ender i stolen på Patrick Jensens kontor. Unge med store bunker af kviklån. Ældre med en kostbar skilsmisse eller lang tids sygdom. Årsagerne er mange, men fælles for dem, er skammen over gælden.

- Folk er rigtig trykkede. Man skal lige tale lidt med dem for at åbne dem op. De er pinlige over gælden, siger Patrick Jensen.

Når de har åbnet op, tegnes en plan på Patrick Jensens bord. Hvor de skal starte, hvilken gæld skal betales først og hvor længe kommer det til at tage. Men planen er ikke en kur, understreger han.

- Nogle har ret høje forventninger. De håber at de kan få nedsat eller slettet gælden, eller at vi kan sammenlægge deres lån for dem. Det kan vi ikke, siger Patrick Jensen.

- Det er jo kun rådgivning, og noget af det er også hjælp til selvhjælp, siger Patrick Jensen.

For få frivillige

At flere får råd af frivillige som Patrick Jensen er et godt tegn, mener både Lone Buchardt fra Tænk og June Crondahl fra KFUMs Sociale Arbejde.

Men faktisk kunne endnu flere få gavn af de frivillige gældsrådgivere. For på grund af stigningerne har organisationerne ganske enkelt ikke frivillige nok.

- Det er problematisk, for den frivillige rådgivning kan du ikke bare opskalere, siger June Crondahl.

Også Lone Buchardt kan nikke genkendende til problemet.

- Det er rigtig dejligt, at de kommer ind. Men det er et problem, at vi mangler frivillige til at hjælpe dem, siger Lone Buchardt.

Flere penge på vej

Den stigende efterspørgsel har fået et flertal på Christiansborg til at åbne for pengepungen. Tidligere fik de frivillige rådgivninger 10 millioner kroner om året fra Satspuljen.

Men Satspuljen forsvinder efter nytår.

I stedet får de fremover 55 millioner fra en reservepulje over en fire-årig periode, hvilket svarer til lidt under 4 millioner kroner mere om året.

- Jeg synes, udviklingen er dybt bekymrende. Derfor er jeg glad for, at gældsrådgiverne har fået et økonomisk løft, siger Social- og Indenrigsminister Astrid Krag (S).

De Konservatives socialordfører Brigitte Klintskov Jerkel mener, at hvis ikke der blev tilført flere penge til rådgiverne, så kunne prisen blive højere i sidste ende.

- Det er dyrt for både den enkelte og for samfundet, når man har så meget gæld. Derfor er det vigtigt for os at styrke gældsrådgivningen, siger Brigitte Klintskov Jerkel.

Aftalen om flere midler til gældsrådgivning blev indgået af et bredt flertal i Folketinget.

Ræk ud

I dag sidder Sara Troelsdatter selv ved bordet som frivillige gældsrådgiver. Hendes kæreste fik åbnet op for problemet og sammen fik de lavet en plan.

- Jeg troede, at det her havde andre bare styr på. Det var bare mig, der ikke havde styr på det, siger Sara Troelsdatter.

Hun har et klart budskab til dem, der sidder og ikke tør række ud.

- Du kan ikke klare det alene, siger Sara Troelsdatter.