SDU-forsker med i kapløbet om at bestemme ruten til Mars

I nat besluttes det, hvilken af fire ruter, en stor NASA-ekspedition skal benytte, når de i 2020 sætter kursen mod Mars. SDU-forsker er med i opløbet.

Er der liv i rummet? Eller har der været?

En ubemandet NASA-ekspedition skal efter planen lande på Mars i 2020. Ekspeditionens mission er blandt andet at undersøge liv på planeten.

Men det er en dyr udskrivning at sende en ekspedition til Mars, og derfor er det vigtigt, at det allerede nu bliver besluttet, hvor man skal lande.

For at finde ud af hvor chancen er størst for at finde liv, har NASA allieret sig med professorer over hele verden.

De har givet deres bud på, hvor ekspeditionen skal lede, hvad de skal lede efter, og hvorfor de skal lede efter netop det.

En af dem, der stadig er med i kapløbet om at bestemme udformningen af ekspeditionen, er Magnus Ivarsson. Han er forsker fra Nordisk Center for Jordens Udvikling på Syddansk Universitet

- Vi tænker sådan her: Hvor har det været mest muligt for liv at opstå og overleve tidligt i Mars’ historie, og det er altså på vulkanlignede steder, forklarer han.

Magnus Ivarssons - og resten af hans arbejdsgruppes plan - går ud på at finde svampe på svært tilgængelige steder. Tidligere har han fundet og undersøgt mikroskopiske svampe i klippehuler langt under jordens overflade og på havbunden.

Eksempelvis er det engang lykkedes ham at finde organismer, der lever helt uden ilt i en svensk klippehule 600 meter under jordens overflade.

Mikroorganismerne lever dybt inde i bjerge i sprækker og revner, og på Mars findes der også bjerge, der ifølge professor er oplagte at undersøge nærmere.

- Det sted vi foreslår var for fire milliarder år siden dybt inde i Mars’ indre, men i dag er det blottet, og derfor kan man undersøge, hvordan mikroorganismerne så ud. Alt ser ud som dengang, siger han og fortsætter:

- Det er meget som står på spil nu. Der er fire bud tilbage, så vi venter spændt. Vi håber virkelig at vores plads bliver valgt.

I nat dansk tid besluttes det på en kongres i Los Angeles, hvilket bud NASA ekspeditionen vælger.

I nat finder Magnus Ivarsson ud af, om det er hans planer, som NASA vælger til deres ekspedition i 2020. (Foto: Thea Bjørn)
Facebook
Twitter