Se de hjemmegroede mini-hjerner, der skal knække koden til autisme og alzheimers

Forskere på Syddansk Universitet dyrker 300 små hjerner i et laboratorie i Odense.

Her fortæller Martin Røssel Larsen om sine minihjerner.

De fleste af os vander og plejer planter hjemme i vindueskarmen.

Men i Odense bliver der passet på noget helt andet.

Her har forskere fået 300 små hjerner til at vokse i et laboratorie på Syddansk Universitet. Forventningen er, at minihjernerne kommer til at spille en afgørende rolle i finde kuren mod alzheimers, parkinson og skizofreni - og hjælpe med at forstå autisme.

- Vi har nu et system, hvor vi kan undersøge sygdomme, som har været umulige at studere før, fordi man ikke kan tage en biopsi af en hjerne, forklarer Martin Røssel Larsen, som er hjerneforsker og professor i molekylærmedicin.

Minihjernerne består af menneskelige stamceller, som udvikler sig lige som et menneske-foster. Derfor kan de give et meget bedre billede af neurologiske sygdomme end forsøg og modeller lavet på rotter og mus.

De små, hvide hjerner består af én million hjerneceller, hvilket kun er en brøkdel af 'rigtige' hjerner. Minihjernerne lever i 70-80 dage, mens de skvulper rundt i en sukkervæske med næringsstoffer og opbevares i 37 graders varme.

Syddansk Universitet er det første og eneste sted i Danmark, hvor forskere arbejder med minihjerner, men på omkring 100 andre laboratorier i verden bruger man også metoden.

Facebook
Twitter