Seks udenlandske brudepar er anmeldt til politiet: 'Tyder på proforma'

I seks sager har Statsforvaltningen vurderet, at de planlagte ægteskaber ikke handlede om ægte kærlighed.

De første sager om indgåelse af proformaægteskab er nu havnet på politiets bord.

En ansøgning om ægteskab mellem en kuwaitisk mand og en irakisk kvinde fik tidligere på året flere alarmklokker til at ringe hos Statsforvaltningen.

Flere af de medsendte attester så ud til ikke at være være ægte, og der var uoverenstemmelser i oplysningerne. Derudover var der mistanke om falske stempler i flere dokumenter, fremgår det af dokumenter fra Børne- og Socialministeriet.

Og det er ikke den eneste sag, der har fået alarmklokkerne til at ringe.

I alt seks sager, hvor der er mistanke om fusk med papirerne i forbindelse med ansøgning om ægteskab i Danmark, er blevet anmeldt til politiet, oplyser Børne- og Socialministeriet til DR Nyheder.

Det er Nationalt ID-center (NIDC) der hjælper med at vurdere, om de udenlandske borgere har fusket med relevante dokumenter, inden politiet og domstolene skal beslutte, om der er foretaget noget ulovligt.

Årsagen til, at enheden er lavet, er, at forhindre proforma-ægteskaber, som kan omgå reglerne for at opnå opholdstilladelse i et land - det være sig Danmark eller andre steder i verden.

Og efter at have tjekket de to udenlandske borgeres dokumenter vurderede centeret, at der kunne være tvivl om ægtheden i de indsendte dokumenter.

'Almindeligvis er jeg ikke glad for politianmeldelser'

Anmelderen er en central enhed under Statsforvaltningen, der siden januar har haft til opgave at stoppe proformaægteskaber.

Enheden blev oprettet i forbindelse med, at en lov trådte i kraft, der gjorde det ulovligt at indgå proformaægteskaber i Danmark.

- Almindeligvis er jeg ikke glad for politianmeldelser, men jeg tror, det her er et udtryk for, at man har set nogle tilfælde af noget, der kunne tyde på proforma, siger børne- og socialminister Mai Mercado (K).

Og selvom formålet i sig selv ikke har været at skulle anmelde sagerne til politiet, er det alligevel godt, at det sker, siger Mai Mercado.

- Jeg tror, det er rigtig fint, vi får de her anmeldelser, og det er nok, fordi der er en lov, der virker efter hensigten. Men jeg har ikke lagt mig fast på, om det er et fornuftigt antal anmeldelser, siger ministeren.

Borgmester på bryllupsø: 'Det er da positivt'

På Ærø har borgmester Ole Wej Petersen (S) begrædt beslutningen om at oprette den centrale enhed. Her frygtede man, at langt færre ville tage turen til øen i det sydfynske øhav for at blive gift, og så kunne det få økonomiske konsekvenser for øens erhvervsliv.

DR har da også tidligere afdækket, hvordan bryllupskommunerne efter 1. januar i år har viet langt færre par.

Ærø-borgmesteren synes, det er positivt, at fup-ægteskaberne nu bliver meldt til politiet, men ville ønske, at kommunerne selv havde haft ansvaret.

- Efter min mening, er det her en opgave, vi sagtens selv kunne have løst. Vi har rigtig mange myndighedsopgaver i forvejen, og det her er en opgave, der drejer sig om udenlandske borgere. Så hvis vi havde fået lidt hjælp til det, havde vi nemt kunne løse den opgave.

Børne- og Socialminister Mai Mercado tvivler dog ikke på, at det er den rigtige løsning med en central enhed.

- Proformaægteskaber er blevet forbudt, og samtidig har vi fået en enhed, der er specialiseret i at undersøge ansøgernes dokumenter. Nu skal vi så have et fokus på at få sikret bryllupsturismen, og jeg venter lige nu på at få en aftale i kalenderen med bryllupsbureauerne, siger Mai Mercado.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk