Selvkørende biler og lynhurtigt netværk: Langeland vil være første kommune med 5G

Langeland Kommune håber, at politikerne vil gøre dem til forsøgskommune.

Jørgen Jensen fra Langelands Mobil- og Bredbåndsforening håber på, at Langeland kan blive det første sted i Danmark, hvor 5G-netværket bliver testet af. (Foto: Jonatan Grau Møller)

Hist hvor vejen slår en bugt... kommer der snart en selvkørende bil. I hvert fald hvis det står til Langelands Kommune.

De drømmer nemlig om at blive den første kommune i Danmark, som kan lokke virksomheder til med et lynhurtigt 5G-netværk.

Drømmen er startet hos Langelands Mobil- og Bredbåndsforening, hvor formand Jørgen Jensen ser store muligheder på øen.

- Langeland vil være helt ideelt til afprøvning af 5G. Prøv bare at se på vores lange, snoede veje lidt øst fra Tranekær. Her vil man eksempelvis kunne teste selvkørende biler, forklarer Jørgen Jensen.

Og han er tydeligvis ikke ene om denne drøm. På et møde i kommunens Trafik-, Teknik- og Miljøudvalg har politikerne netop besluttet at blåstemple et forslag fra bredbåndsforeningen, der skal gøre Langeland til forsøgskommune for 5G-netværk.

- Det ville jo være alle tiders! Tænk bare, hvis Langeland kunne blive kendt som et sted, hvor man ikke er bange for at prøve nye ting af, siger Bo Nissen (K), der er formand for Trafik-, Teknik- og Miljøudvalget i Langelands Kommune.

Fri bane til selvkørende biler

Ifølge regeringens planer skal de første 5G-antenner tages i brug allerede i løbet af et års tid. Og for to måneder siden kom det frem, at det bliver svenske Ericsson, der vandt udbuddet og skal være hovedleverandør af mobilnetværket 5G i Danmark.

Bo Nissen, formand for Trafik-, Teknik- og Miljøudvalget i Langelands Kommune, drømmer om bedre dækning på den aflange ø i det Sydfynske Øhav. (Foto: Jonatan Grau Møller)

Langeland anses som et godt sted at teste denne teknologi, da infrastrukturen er perfekt til det. Der er næsten ingen lyskryds, som kan stå i vejen for 5G-masterne, og så vil afprøvningen af selvkørende biler være helt ideel på de mindre befærdede veje på Langeland.

- Får bilerne de signaler, de skal have? Er de 100 procent sikre? Alt det kan man teste af her, uden at man kommer til at chikanere nogen, forklarer Jørgen Jensen, formand for Langelands Mobil- Og Bredbåndsforening.

Selvkørende biler kan først tages i brug, når der er et hurtigt netværk for 5G at køre på. Her vil forsinkelsestiden kunne nedsættes fra 20 millisekunder til 1 millisekund. Og det har afgørende betydning, siger Jørgen Jensen:

- Hvis der skulle løbe en ko - eller endnu værre; et barn - ud på vejen, idet vi tester en selvkørende bil, så er det afgørende, at den kan bremse med det samme.

Det er her, hvor Langeland håber, at 5G kan starte med at blive udrullet. (Foto: Jonatan Grau Møller)

Minister kan se muligheder

Danmarks Energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V), ser også store muligheder i Langeland som forsøgsområde.

- Jeg synes umiddelbart, at det lyder som en meget spændende idé, og jeg vil gøre, hvad jeg kan, for at bakke op om forslaget. Jeg kender til de problemer, som Langeland står med, og derfor er jeg også glad for, at Langeland har søgt ind til regeringens bredbåndspulje.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix) (Foto: Sophia Juliane Lydolph (arkivfoto) © DR ARKIV)

Når Lars Christian Lilleholt snakker om "problemer", så henviser han blandt andet til, at Langeland er én af de kommuner, der har oplevet mange problemer med dækning.

Og for ministeren er det ikke bare et spørgsmål om at teste en forbipasserende løsning af. Lars Christian Lilleholt (V) er overbevist om, at 5G-netværket i fremtiden vil blive bredt ud i hele landet.

- 5G skal så langt ud, som overhovedet muligt. Forudsætningen for, at man vil bosætte sig i de ydre områder af Danmark, er, at der er mulighed for at koble sig på et hurtigt netværk. Uden et netværk er det meget svært at drive en virksomhed eller at få en familie til at fungere, siger Lars Christian Lilleholt (V).

Bekymrede beboere

Det er dog ikke alle, som er helt trygge ved at skulle prøve 5G-netværket af på Langeland.

På det seneste møde på Langeland fremlagde en række beboere deres bekymringer for politikerne. Bekymringer, der blandt andet går på, at strålingen fra 5G-masterne er skadelig for mennesker og dyreliv.

Og der er grund til at være bekymret, mener Henrik Eiriksson, som er IT-konsulent ved Rådet for Helbredssikker Telekommunikation.

- Problemet med 5G-netværket er, at vi faktisk ved, at der i forvejen er skadespåvirkning ved de eksisterende netværk - altså 3G og 4G, siger Henrik Eiriksson.

Han henviser til studier, der viser, at strålingen fra 5G-netværket blandt andet har ført til, at mennesker oplever koncentrationsbesvær og problemer med søvn.

- Når Langeland har et ønske om at blive en forsøgskommune, så er det på eget ansvar, siger Henrik Eiriksson.

Men Energi-, forsynings- og klimaministeren afviser, at danskerne har noget at frygte ved 5G-netværket.

- Det er helt afgørende for mig,at sundheden skal være i orden. Sundhedsstyrelsen har kigget på det her og vurderet, at der ikke er nogen sundhedsrisiko ved udbredelsen af 5G, siger Lars Christian Lilleholt.

Langeland Kommune har planer om at sende forslaget ind til Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet inden for de nærmeste dage.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter