SFO-forælder: Priserne er vanvittige

En odenseansk mor har følt sig nødsaget til at melde sine to børn ud af kommunens eftermiddags-SFO og gå på deltid.

Charlotte Johansen har taget sin datter Johanne og søn Carl-Emil ud af eftermiddags-SFO'en, fordi den er for dyr. (Foto: Sine Skott DR Fyn)

Charlotte Johansen har Johanne og Carl Emil i 0. og 2. klasse. De går i SFO om morgenen, men har valgt eftermiddags-SFO’en fra, fordi den er for dyr:

- Det er utilstedeligt, at man beder folk om at betale flere tusinde kroner for at få deres børn passet i tre timer om ugen, siger hun.

"Det er utilstedeligt, at man beder folk om at betale flere tusinde kroner for at få deres børn passet i tre timer om ugen."

Charlotte Johansen, mor til to

Derfor har Charlotte Johansen nu valgt at gå ned i tid for at passe sine børn. Børnenes far tager tidligt hjem om torsdagen og bedsteforældrene henter hver tirsdag.

Selvom børnefamilien ikke har så mange indtægter som før, er beløbet på bundlinjen det samme, fortæller Charlotte Johansen.

Takster bliver ikke nedsat

Odenses rådmand for børn og unge, Susanne Crawley (R), forstår godt, at børnefamilierne overvejer andre muligheder for at få børnene passet. Men nedsættelse af taksterne er ikke en mulighed.

- Jeg kan godt forstå, at der er frustrationer omkring det. Men jeg må være ærlig at sige, at det hænger sammen med Odense Kommunes økonomi, siger hun.

Men den forklaring køber Charlotte Johansen ikke:

- Kommunen bør tilgodese, at vi forældre er skatteborgere, som kommunen gerne ser gå i arbejde. Men så skal vi kunne gå på arbejde hver dag uden at have ondt i maven over, at vi ikke kan få økonomien til at hænge sammen på grund af børnepasningspriserne, siger hun.

Landsdækkende problem

På tre år er der blevet 200 færre odenseanske børn, der går i SFO, selvom elevtallet af steget. Den tendens er landsdækkende, fortæller Louise Gjervig Lehn, næstformand i Forældrenes Landsforening, FOLA.

- Det er vi meget kede af, for SFO'en er nødvendig. Når begge forældre er på arbejdsmarkedet, skal der være et tilbud som en SFO, hvor børnene kan mødes i trygge rammer og danne gode relationer, siger hun.

FOLA opfordrer derfor kommunerne til at se på problematikken. Priserne skal tilpasses de timer, der reelt er i SFO’en.

- Men kvaliteten skal selvfølgelig følge med. Priserne skal ikke sænkes på bekostning af pædagoger, siger Louise Gjervig Lehn.

Charlotte Johansen er enig. Hun efterlyser en tilpasset pris efter det antal timer, børnene er i dagtilbud.

- Det vil give mening, hvis man betalte for den tid, man brugte. Men her betaler man enten den fulde pakke eller ingenting. Hvis man vil have skatteborgere, skal man sørge for, at det kan hænge sammen for børnefamilierne, og det gør det ikke for rigtig mange lige nu, siger hun.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.