Simon fik Afrika-rejse i konfirmationsgave: Vi kan lære meget af børnene dernede

PORTRÆT 14-årige Simon Liocouras Nielsen har tilbragt en uge med afrikanske børn. Det har fået ham til at tænke over livet i Danmark.

Simon Liocouras Nielsen sidder på danske skolemøbler, men han er langt fra sin hverdag. Han er i et af Afrikas fattigste lande. (Foto: Nanna Ziegler DR Fyn)

”Afrika er for fedt. Det samme er deres skole.”

14-årige Simon står med kridtet i hånden og ser op på tavlen. Han er rejst 6.560 kilometer syd for sin hjemby Odense.

Lige efter 177 stole, syv tavler og flere fyldte containere ankom han til 35 graders varme i det afrikanske land Gambia.

Han forventede en gruppe tiggende damer uden tøj på. Men der sad ingen, der tiggede, da teenagefødderne ramte den afrikanske muld.

5 ting danske børn kan lære af afrikanske:
  1. Hav respekt for læreren og gør, hvad han/hun siger.
  2. Lad vær med at sige de voksne imod.
  3. Drop mobning og snak pænt om og til hinanden.
  4. Arbejd hårdt i skolen og drop dovenskaben.
  5. Hjælp til med huslige pligter – af dig selv.

Kilde: Simon Liocouras Nielsen

- Sådan var det overhovedet ikke. Alle folk gik med tøj og var rigtig søde, fortæller Simon Liocouras Nielsen.

Lang vej hjem

Gymnastikvennerne er langt væk, og hans playstation samler for første gang støv. Alligevel føles hverdagen i 8. klasse på Tingløkkeskolen tæt på, for han går rundt imellem danske skoleborde og -stole, og på de kalkmalede vægge hænger verdenskortet ved siden af den sorte tavle. Præcis som det gjorde derhjemme - bare for fem år siden.

- I Danmark ville man aldrig nogensinde bruge møblerne igen. Det er fedt, at de kan udnytte det hernede. Så kan de få lige så gode minder med dem, som vi har fået, siger han og husker tilbage på SFO-tiden, hvor han sammen med kammeraterne sad ved bordene og spillede kort og Matador.

Se Simon vise klasselokalet frem:

"Her har de meget mere respekt over for læreren"

Simon Liocouras Nielsen

Forskellene er lette at få øje på, selvom møblerne er de samme.

- Her har de meget mere respekt over for læreren. De små elever er så ihærdige. De rejser sig op og råber ’Ta’ mig, ta’ mig’, forklarer han efter at have tilbragt en skoledag med 4- og 5-årige lokale børn.


- Jeg synes, det var en virkelig fed oplevelse at være sammen med de små elever. Det er, som om de aldrig før har set en hvid dreng. De kigger på mig, som om man nærmest er et misfoster, griner han.

Simon står i skolegården. På den ene side går de store børn i skole, på den anden side de små.

"Her kan du ikke dømme folk på, hvor dyrt deres tøj er. Det synes jeg, man gør meget i Danmark"

Simon Liocouras Nielsen

- De render rundt og spiller fodbold. Og de nyder virkelig at gå i skole, siger han, da øjnene falder på børnenes skoleuniformer.

- Her kan du ikke dømme folk på, hvor dyrt deres tøj er. Det synes jeg, man gør meget i Danmark. Her er du mere i et fællesskab, fordi alle har det samme på, siger han i sin Levi's T-shirt og fortsætter:

- Jeg ville ikke have noget imod det, hvis det var lige sådan i Danmark.

Bedsteforældre uden grænser

"Efter konfirmationsalderen får man som bedsteforældre en anden position. Børnene får deres eget liv, men her får vi tre et minde sammen."

Kirsten Müller, Bedstemor

Simons rejse er betalt af bedsteforældrene, som hellere ville opdrage end at give gyldne pengesedler i konfirmationsgave. De har begge brugt de sidste syv år som ’Seniorer uden Grænser’, hvor de hjælper med at udvikle landsbyen Kubuneh.

- Rejsen sammen er en oplevelse for livet for os alle tre, forklarer bedstemor Kirsten Müller.

Hør Simon fortælle om bedsteforældrenes arbejde i Afrika.

Oplevelserne har ikke lagt sig som et minde endnu, men Simon er overvældet. Han er overvældet over en ny verden, som sætter hans eget liv i perspektiv.

For selvom turen ikke stod direkte på ønskelisten, så er han glad for, at han har set, hvad frivilligt arbejde og genbrug kan betyde for børn og voksne langt fra Danmark.

- Vi mangler ikke noget i Danmark. Derfor er det fedt, at de bruger så meget tid på at bygge det op hernede. De lokale tager imod os som en familie, fordi det betyder rigtig meget for dem og deres liv, fortæller den 14-årige fynbo.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.