Sjældent fund: Tre vildsvin drevet i land på Ærø

Tre dage i træk er vildsvin skyllet op på stranden.

Fødevarestyrelsen antager, at det kan være en so med sine unger, der er røget i vandet samme sted. (Foto: (privatfoto))

Biolog ved Aarhus Universitet Morten Elmeros klør sig lidt i håret over de seneste dages fund på Ærøs strande, hvor tre vildsvin er drevet i land.

- Ja, det er godt nok lidt usædvanligt. Det har jeg ikke hørt om før, siger han.

Det er ellers kun noget, der sker to til tre gange om året, men siden søndag er tre dyr skyllet op tre forskellige steder på Ærø.

Vildsvin er flokdyr, og de tre vildsvin kommer formentlig fra samme flok og sted, vurderer Morten Elmeros og fortæller, at det ikke er usædvanligt, at vildsvinene forsøger sig ad søvejen.

- Vildsvin er ret gode svømmere og bruger det til at krydse vandhuller, åløb eller mindre fjorde. De tre, der er endt på strandene på Ærø, har nok været på vej over en fjord eller et vandløb i Polen eller Tyskland, da de druknede, forklarer Morten Elmeros.

Direkte på forbrændingen

De første to dyr, der skyllede i land, blev hentet mandag eftermiddag. Nu er de på vej til forbrændingen. Vildsvin nummer tre er først blevet indberettet i dag og forventes at blive hentet i løbet af i morgen.

Vildsvinene er indberettet af strandgæsterne på Fødevarestyrelsens app VildsvineTip. Her får styrelsen både indberetninger om døde og levende vildsvin.

De levende vildsvin aflives, og der tages stilling til, om de skal obduceres. I tilfældet på Ærø bliver alle tre svin kørt direkte til destruktion.

Undersøgelser kan give 'et forklaringsproblem'

Det sker dog uden, at dyrene bliver undersøgt for smitsomme sygdomme som for eksempel afrikansk svinepest. Den viden ville nemlig muligvis kunne gøre mere skade end gavn.

- Vi ender med et stort forklaringsproblem, hvis den viser sig at være smittet med afrikansk svinepest, forklarer Stig Mellergaard, der er dyrlæge i Fødevarestyrelsen.

Hvis der konstateres afrikansk svinepest i Danmark, indstilles svineeksporten til tredjelande øjeblikkeligt. Det vil koste Danmark dyrt både i tabt eksportomsætning og i arbejdspladser.

Er det ikke lidt snyd bare at holde det hemmeligt, om der var svinepest i den eller ej?

- Nej, det er det ikke, eftersom vi ikke ved, hvor det kommer fra. Så vil det (vildsvinet, red.) blive opfattet som dansk, og det vil være et forklaringsproblem.

Hvis dyrene blev testet positiv for svinepest, ville det blive registreret, at der er fundet svinepest i Danmark, selvom vildsvinet kun har ligget kort tid på en strand på Ærø. At svinet i virkeligheden kommer fra et helt andet land, og at der ikke er akut risiko for svinepest i det danske svinelandbrug, ville være svært at få forklaret til offentligheden, mener dyrlægen.

- Det er et virkelig stort kommunikationsarbejde, hvis vi skal forklare tredjepartslande, hvad der er sket med svinet, siger Stig Mellergaard.

Hvad nu, hvis man som ærøboer er bange for, at der nu er spredt svinepest til Ærø?

- Det gør der ikke, for vi har ingen vildsvin gående, som kunne gå hen og æde ved sådan én. Afrikansk svinepest er ikke sådan noget, der spreder sig vildt med vinden. Der skal være nær kontakt, og eftersom der ikke har været nær kontakt ved et svin, der ligger på sådan en strand, så er der ikke risiko for smitte, siger Stig Mellergaard.

Ingen grund til bekymring

Beslutningen om ikke at teste dyret for svinepest bakkes op af Tariq Halasa, der er professor i dyrevelfærd og sygdomskontrol ved Københavns Universitet.

Det overrasker ham ikke, at man har besluttet at destruere svinene.

- I områder uden vildsvin vurderer vi, at risikoen er meget lille, da det kræver, at smitten overføres via indirekte kontakt med udegående svin. Men da der ikke findes vildsvin langs størstedelen af de danske kyster, vurderer vi, at risikoen for eventuel spredning af afrikansk svinepest fra et kadaver er meget lille, skriver Tariq Halasa til DR.

Selvom dyrene ikke bliver undersøgt og testet igennem, skal vi ikke frygte for, at der kan være farlige sygdomme inden for landets grænser, vurderer man hos Fødevarestyrelsen.

- Vi er jo sikre på, at det ikke kommer fra Danmark, og derfor er den eneste potentielle smittefare også væk, når først vi er af med vildsvinet, siger dyrlæge Stig Mellergård.

Opdatering: Torsdag den 24. oktober er der fundet i alt syv døde vildsvin på Ærø. Den øgede mængde døde vildsvin, der er drevet i land, ændrer ikke ved proceduren for, hvordan de håndterer de døde vildsvin, fortæller dyrlæge Stig Mellergaard fra Fødevarestyrelsen.