Skoleleder ignorerede forældres mistanke om sexovergreb: Nu bliver han fyret

En undersøgelse fra Odense Kommune viser, at forældre i en årrække forsøgte at advare om sexkrænker.

En fhv. skoleleder og nuværende souschef på Stige Skole er blevet fyret. Det sker efter en undersøgelse fra Odense Kommune, der viser, at forældres mistanke om overgreb blev ignoreret. (© P4 Fyn)

En mangeårig skoleleder og nuværende souschef på Stige Skole i Odense er blevet indstillet til afskedigelse.

Det sker efter, at en 55-årig tidligere SFO-pædagogmedhjælper på skolen i december blev dømt for gennem en periode på 18 år at have krænket 22 piger.

Under retssagen kom det frem, at flere forældre havde mistanke om overgrebene. De bad derfor skolens ledelse om at reagere.

Det skete ikke.

Og derfor indledte Odense Kommune en undersøgelse af sagen.

- Jeg kan sige så meget, at vi har fået bekræftet billedet af, at flere forældre over en lang årrække har forsøgt at få ledelsen til at tage deres henvendelser om mulige overgreb alvorligt, uden at der tilsyneladende skete noget. På den baggrund har jeg konkluderet, at vi ikke længere kan have tillid til den involverede leder, og at vi derfor ophører samarbejdet, siger Nikolaj Jørgensen, der er skolechef i Odense Kommune.

Onsdag aften blev forældrene på skolen orienteret om beslutningen, og nu venter et arbejde med at genoprette lokalsamfundets tillid til skolen.

- Vi er dybt berørte over, at børnene i deres skole har oplevet så alvorlige krænkelser og tillidsbrud. Det er min opfattelse, at skolens personale og skolens forældre trods det meget alvorlige forløb hele tiden har haft et tæt og tillidsfuldt samarbejde, siger Nikolaj Jørgensen.

Ingen retssag i vente

Selvom lederen af Stige Skole har haft viden om forældrenes mistanke, vurderer Nikolaj Jørgensen, at han ikke har gjort noget strafbart.

- Forud for retssagen er der foregået en langvarig politimæssig efterforskning, hvor mange af de samme oplysninger også er kommet frem. Jeg har derfor tillid til, at Fyns Politi eller anklagemyndigheden ville have undersøgt det nærmere, hvis de havde haft mistanke om, at der er foregået noget strafbart, siger han.

Derfor kan sagen nu betragtes som afsluttet, og det gælder nu for skole, kommune og forældre om at få genoprettet tilliden.

Det fortæller Susanne Crawley Larsen (R), rådmand for børn- og ungeforvaltningen i Odense.

- Jeg har tillid til den måde, forvaltningen har håndteret sagen på. Det afgørende for mig er, at forældre til børn i Odense kan have fuld tillid til, at deres børn er i trygge hænder både i dagtilbud og på skoler, siger hun.

DR Fyn har torsdag morgen forsøgt at få en kommentar fra skolelederen. Han ønskede dog ikke at udtale sig.

Sagen kort

  • Den 19. december blev en 55-årig mand kendt skyldig i at have blufærdighedskrænket 22 piger over en lang årrække. Han blev idømt halvandet års fængsel og blev desuden frakendt retten til at arbejde med piger under 18 år.

  • Manden har i flere år været pædagogmedhjælper i Stige SFO, som ligger tæt ved Odense, og håndboldtræner i Stige Håndboldklub.

  • Den 4. januar kom det frem, at Fyns Politi havde udstedt en international arrestordre på den 55-årige. Manden var ikke mødt op til domsafsigelsen og havde været på fri fod i to uger. Senere samme dag meldte han dog sig selv.

  • Manden har nægtet sig skyldig i sagen og har anket dommen til Østre Landsret.

FacebookTwitter