Skolereform: Det bliver dyrere at køre børn i skole med bus

Folkeskolereformen kan gøre skolebusserne dyrere, fordi flere børn møder og har fri fra skole samtidigt. Vil kommunerne ikke betale prisen, må børnene vente i op til en time udenfor ringetiderne.

Regningen for skolekørslen lander hos kommunerne, og de må regne med at betale mere for transporten, hvis alle børn skal møde og har fri samtidigt med den nye skolereform. (Foto: © DR Bornholm, DR Bornholm)

Kommunerne skal regne med at hoste op med flere penge for at få kørt børn i skole, når folkeskolereformen træder i kraft til sommer.

Reformen lægger nemlig op til, at flere skal møde og har fri på samme tid, og så bliver det dyrere at fragte dem, fordi der er brug for flere busser samtidigt.

Det siger planlægningschef i Fyns regionale busselskab FynBus, Søren Junker:

- Hvor man nu har én bus, som kan være to forskellige steder på en morgen, så skal man nu have to busser og to chauffører, fordi de skal være på samme sted og tidspunkt.

Skolebørn kan risikere at vente en time på bussen

Det gælder også for resten af landet, at kommuner må betale mere, når alle møder og skal hjem samtidigt, vurderer trafikekspert Per Homann Jespersen fra RUC.

I seks ud af ti fynske kommuner er der uenighed om, hvorvidt man så vil betale mere for skolekørslen. 

Holder kommunerne på pengene, kan det betyde, at skolebørn må finde sig i at blive afleveret op til en time udenfor ringetiderne.

Skolebusser kan blive 40 procent dyrere 

Den situation vil man gerne undgå i Middelfart. Her er man villig til at bruge flere penge på kørslen, siger kommunens miljø- og teknikudvalgsformand, Niels Bebe:

- Vi har afsat ekstra midler i forbindelse med den nye skolereform, og der kunne jeg godt forestille mig, at vi måske brugte nogle af de penge på kørslen.

Men i Faaborg-Midtfyn har man ikke råd til den dyrere kørsel.

I det første forslag til en ny køreplan i den midtfynske kommune ville kørslen blive op til 7,5 millioner dyrere oveni det nuværende budget på 18 millioner.

- Jeg ser ikke lige for mig, at vi udvider budgettet. Vi håber på at finde en løsning som kan tilgodese flest muligt indenfor det budget, vi har i dag, siger miljø- og teknikudvalgsformand i Faaborg-Midtfyn Kommune, Søren Kristensen.