- Det lugter langt væk af fifleri.
Så skarp lyder kritikken mod Sund & Bælt, efter at de har lanceret Club Storebælt.
Før jul offentliggjorde selskabet bag Storebæltsbroen, at det ville blive billigere at krydse bæltet.
Men rabatten er ikke alle forundt, den gælder kun for folk, der har erhvervet sig en Brobizz. Og en Brobizz forudsætter i øjeblikket medlemskab af Club Storebælt. En Brobizz koster 200 kroner i depositum.
Det vækker harme hos Johan de Mylius, der bor på Fyn og ind i mellem krydser Storebælt. Han er fortørnet over, at det ikke er alle, der får adgang til de lavere takster.
- Jeg synes, at man bondefanger brugerne ved at skubbe en prisforhøjelse, som det reelt bliver, over på dem, der ikke har en aftale med Club Storebælt, siger han.
Problemet opstår, fordi de rabatter, der før var gældende, når du betalte med kreditkort, nu er blevet fjernet. Det gælder blandt andet weekendrabatten, der gjorde det billigere at køre ud og hjem inden for kort tid. Den rabat gælder nu kun, hvis du har en Brobizz og altså ikke, hvis du betaler for turen med dit dankort.
Læs også: Bestiller Brobizz som aldrig før: Danske bilister har taget ny Storebælt-rabat til sig
Det betyder, at hvis du ikke har en Brobizz, så er det fra nytår blevet dyrere at køre over Storebæltsbroen, i de tilfælde hvor man før kunne opnå rabat. Det irriterer Johan de Mylius.
- Det skal ikke være ligesom en fodboldklub, hvor du får nogle sponsorfordele. Nej, det skal være en generel prisnedsættelse for alle. Ellers går man bag om løftet, som gør, at man i virkeligheden kan trække nogle flere penge hjem på den ene konto, mens man har været tvunget til at afgive nogle på en anden, mener han.
Det koster det at krydse storebælt i personbil:
- 240 kroner uden Brobizz.
- 193,80 kroner med Brobizz og Club Storebælt.
- Fra april bliver det muligt at spare depositummet på Brobizzen ved at registrere sin nummerplade. Det giver ikke medlemsskab, men det fungerer som en Brobizz, og du får adgang til samme rabatter.
Vil øge servicen
Hos Sund & Bælt er man ikke enig i kritikken. De ser det som en service, der skal gøre det mere bekvemt at komme over broen.
- Det er en kunderegistrering, som gør, at vi kan øge kundeservicen og kapaciteten i betalingsanlæggene, så man komme hurtigere over Storebælt, siger Jens Kjær Nielsen, der er chef for betalingsanlæg i Sund & Bælt.
Det er en nødvendighed, fordi man forventer, at de lavere takster dagligt vil øge trafikken over Storebæltsbroen med 4.500 køretøjer, fortæller han.
Læs også: Storebælt om lavere brotakst: Nødvendigt at 9 af 10 får Brobizz for at undgå kø
Derudover understreger Jens Kjær Nielsen, at de 200 kroner kun er et depositum.
- Det betyder, at når du afleverer Brobizzen tilbage, får du dine penge igen, siger han.
Ifølge Jens Kjær Nielsen har man indført depositummet for at sikre sig, at man får Brobizzerne tilbage, så de kan blive destrueret miljørigtigt.
- Det er ikke et gebyr, det er en pant, så vi kan sikre os, at Brobizzen ikke havner i skraldespanden, men på lossepladsen.
Gratis med registrering af nummerplade
Hvis du ikke vil betale for depositummet, bliver det fra april muligt at registrere sin nummerplade. På den måde kan man spare depositummet og opnå de samme rabatter, som man kan med en Brobizz.
Dermed mener Jens Kjær Nielsen, at man undgår at gøre det til en lukket kundeklub.
- Jeg lover, at alle er velkomne, siger han.