Slut med slasket sygehustøj: Karoline og andre unge patienter designer hospitalstøj til de 15-25-årige

De Forenede Dampvaskerier vil udvikle ny hospitalskollektion til unge.

Karoline Pape, 21 år, har den kroniske leversygdom autoimmun hepatitis, som har givet hende flere hospitalsindlæggelser. (Foto: Anne Mette Dam Thrane - DR Fyn)

Kan man gøre kedeligt hospitalstøj mere ungdommeligt og smart?

Det ville De Forenede Dampvaskerier gerne have unge patienter til at komme med deres bud på.

Derfor havde de sammen med Ungdommens Røde Kors inviteret en række nuværende eller tidligere indlagte unge patienter under 25 år til en workshop sammen med en designer på H. C. Andersens Børne- og Ungehospital i Odense.

Patienter skulle hjælpe med at komme et skridt nærmere en ny hospitalskollektion til unge.

- Hvordan skal tøjet se ud, og hvordan skal det være i forhold materialer, og skal der mere farve på? Vi tænker, at de er eksperterne, så vi har brug for deres input til, hvordan det skal se ud, siger Pernille Kiær, som er CSR-chef i De Forenede Dampvaskerier.

Der var både tid til at snakke om materialer, accessories og farver, da designere fra De Forenede Dampvaskerier, frivillige fra Ungdommens Røde Kors og unge patienter talte om fremtidens hospitalstøj til workshoppen på Odense Universitets Hospital. (Foto: Anne Mette Dam Thrane - DR Fyn)

Vil føle sig sejere

En af de unge, der var med til workshoppen, var 21-årige Karoline Pape, som har en kronisk leversygdom.

Hun var glad for at være med til workshoppen og var fuld af idéer til en kommende hospitalskollektion til unge.

- Jeg føler, at jeg har nogle konkrete input, fordi jeg har en holdning til hospitalstøjet, siger Karoline Pape, som i flere perioder har været langtidsindlagt.

- Det er helt vildt sejt, hvis de kan komme med en kollektion, som rent faktisk kan medvirke til, at de unge får det bedre med at være indlagt. At de måske får en sammenholdsfølelse, og at det er helt vildt sejt at have den her hoodie på, som vi har talt om, siger hun.

Tøjet skal underbygge sammenholdsfølelsen, men også skabe respekt omkring de indlagte unge, som kæmper for deres liv, mener Karoline Pape.

Et af Karoline Papes bud på fremtidens hospitalstøj er noget, der minder om et sportssæt.

- Det hospitalstøj, der er nu, nedgraderer folk en lille smule, når de er indlagt, men sportstøj er noget, der kan få folk til at føle sig sejere og en del af et hold, siger hun.

Hør hvordan det gik, da ideerne sprudlede til workshop på H. C. Andersens Børne- og Ungehospital i Odense. (Sendt på P4 Fyn den 8. juni 2019, reporter Anne Mette Thrane)

0:00

En mere overkommelig hverdag

Målet med noget mere ungdommeligt hospitalstøj er at gøre hverdagen mere overkommelig for unge patienter på hospitalet.

- Vi fornemmer, at der er et behov for at udvikle ungdoms- eller teenagetøj, fordi de unge ikke synes, det er fantastisk at være i det her skisma mellem børne- og voksentøj, fortæller CSR-chef i De Forenede Dampvaskerier, Pernille Kiær og fortsætter:

- Samtidig føler de sig mere syge, når de går rundt i det, der egentlig ligner nattøj. De synes, det er irriterende at gå rundt i noget tøj, der minder om nattøj, for eksempel når de skal ned i 7eleven på hospitalet og købe en youghurt.

Og det betyder faktisk meget, hvilket tøj man har på, når man er indlagt, forklarer Karoline Pape.

- Selvom man er syg og indlagt og har en sygdom, man ikke kan kontrollere, så er det godt at have et holdepunkt i det, man kan kontrollere. Så det der med at komme op af sengen og få redt håret og få noget ordentligt tøj på - så kan det være, at dagen bliver lidt mindre træls på sygehuset, siger hun.

Der er ikke en tidsramme for, hvornår den nye hospitalskollektion finder vej til hospitalerne, men de unge patienters input fra workshoppen vil blive taget med i udviklingen af det nye ungdomspatienttøj, lover CSR-chef for De Forenede Dampvaskerier, Pernille Kiær.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk